Amnesztiát hirdetett kedden az orosz törvényhozás alsóháza, amely csak egyes gazdasági bűncselekményekért elítélt, vagy büntetőeljárás alá vont személyekre vonatkozik.

Az orosz duma egy nap alatt fogadta el több olvasásban az elnök által beterjesztett rendeletet, amelynek értelmében több ezer vállalkozó, üzletember szabadulhat a börtönből, vagy szüntetik meg ellenük az eljárást. A 450 fős parlamentben 298-an voksoltak igennel a jogszabályra, mert a kommunisták és a liberális demokraták nem vettek részt a szavazáson.

Vlagyimir Putyin orosz államfő június 21-én a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon jelentette be, hogy jóváhagyta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek révén azokat részesítették most amnesztiában, akik első alkalommal követtek el törvénybe ütköző gazdasági bűncselekményt és akik megtérítették az általuk okozott kárt.

Azokra a vállalkozókra nem vonatkozik majd a jogszabály, akik költségvetési pénzt sikkasztottak. A törvénymódosítás hatálya alól kimaradnak a pénzhamisításért elítéltek is.

Az orosz sajtóban azonnal megindultak a találgatások, hogy az amnesztiával Mihail Hodorkovszkij is kiszabadulhat-e börtönéből. Borisz Tyitov, az orosz vállalkozók jogait védő ombudsman úgy nyilatkozott, nem világos, hogy a parlament által gyakorolt közkegyelem a Jukosz olajcég sikkasztásért, pénzmosásért és csalásért 13 éves börtönbüntetését töltő volt vezetőjére is vonatkozhat-e. Ebben jogi szakértői állásfoglalásra van szükség – mondta Tyitov.

Az orosz gazdasági ombudsman májusban kezdeményezte, hogy engedjék ki a börtönökből azokat a vállalkozókat, akiket gazdasági bűncselekmény elkövetése miatt ítéltek el. A parlamenti biztos hivatala szerint csaknem 111 ezer vállalkozó tölti gazdasági bűncselekményekért kapott börtönbüntetését Oroszországban. Az amnesztia tízezrekre vonatkozhat.

Orosz társadalmi-gazdasági körökben nagyra értékelik és stratégiai jelentőségűnek értékelik a gazdasági amnesztiáról született döntést.