Hatályát vesztette március 15-én az agrárkamarai törvény egyik előírása, és ezzel megszűnik az agrárkamara perlési joga a felvásárlói szerződések általános szerződési feltételeinek ügyében.

Az eddig érvényes szabály szerint a kamara – az általános szerződési feltétel tisztességtelen kikötésére hivatkozva – bíróságtól kérhette az olyan felvásárlói szerződések érvénytelenné nyilvánítását, amelyekben a terményfelvásárló a betakarítás után olyan általános szerződési feltételt alkalmazott, amelyet még a termés betakarítása előtt rögzítettek.

A szerződést eddig sem lehetett megtámadni akkor, ha a meghatározott területen megtermelt összes terményre vagy pedig az összes termény meghatározott hányadára vonatkozott a korábbi általános szerződési feltétel.

Nem perelhetett az agrárkamara az általános szerződési feltételek miatt az árutőzsdei kereskedőcégek egymás közti szerződéseinél sem.

A jövőben tehát az egyetlen eddig megengedett esetben – a betakarítás előtt született általános szerződési feltételek utóbbi alkalmazásakor – is megszűnik a kamara perlési joga.