A Debreceni Ítélőtábla száz polgári és hatvan büntetőügy tárgyalásával segíti a leginkább leterhelt Fővárosi Ítélőtáblát.

A Fővárosi Ítélőtábla honlapján csütörtökön közzétett közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a törvényszékek, ítélőtáblák elnökeit arra kérte, hogy a munkateher egyenletes elosztásának biztosítása érdekében minden bíróság nyilatkozzon arról: milyen segítséget tudnak felajánlani azon bíróságoknak, amelyek az országos átlagot 20 százalékkal meghaladó ügyteherrel dolgoznak.

Mint írták, a tavalyi adatok szerint a Fővárosi Ítélőtáblán egy büntetőtanácsnak átlagosan 92 folyamatban lévő ügye van, míg a Debreceni Ítélőtáblán csak 26; a Fővárosi Ítélőtáblán egy civilisztikai tanácsnak 138, Debrecenben pedig csak 50 polgári peres ügye van.

Felhívták a figyelmet arra: a bírák kirendelése arra ad módot, hogy egy vagy több bíró az eredeti beosztása helyett vagy mellett másik bíróságon is ítélkezzen. Az OBH elnöke a Debreceni Ítélőtábla bíráinak kirendelésével egy a gyakorlatban régóta jól működő, a bírósági igazgatásban gyakran használt jogi lehetőséggel élt az ügyek mielőbbi gyors befejezése érdekében – mutattak rá.

Utaltak arra, hogy hasonló megoldást alkalmazott már korábban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is többek között 2004-ben és 2008-ban is, amikor a Debreceni, a Pécsi és a Szegedi Ítélőtábla bíráit kirendelte a Fővárosi Törvényszékre.

A kirendelés alapján az ügyeket az érkezésüknek megfelelő folyamatos sorszámozás szerinti sorrendben adja át a Fővárosi Ítélőtábla a Debreceni Ítélőtáblának.

A Népszabadság csütörtöki számában Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke elmondta: a Fővárosi Ítélőtáblára érkező első száz polgári és hatvan büntetőügyben az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla nevében, de Debrecenben mondják majd ki.

Az intézkedéssel kapcsolatban a lap idézi Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét: szerinte a bírák kirendelése nem minősül egyedi ügyáthelyezésnek, nem vonja el senkitől a saját bíráját, hiszen mindenki felett a Fővárosi Ítélőtábla bírája ítélkezik, csak nem a Markó utcában, hanem Debrecenben.

A lap információi szerint ezzel a lépéssel Debrecenbe kerül a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon elítélt Portik Tamás és társainak pere, az úgynevezett kémper, a romagyilkosok pere és a Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter elleni eljárás, illetve nem zárható ki, hogy a Hagyó-perben is Debrecenben mondják majd ki a másodfokú ítéletet.

A lap emlékeztet arra, hogy az egyedi ügyáthelyezéseket az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette, így a megyei bíróságok sorra adták vissza a túlterhelt Fővárosi Ítélőtábláról oda irányított ügyeket.

A Népszabadság úgy tudja, Debrecen után a Szegedi, a Pécsi és a Győri Ítélőtábla bíráinak kirendelésével folytatják a Fővárosi Ítélőtábla tehermentesítését.