Módosítja a nemzeti fejlesztési miniszter az atomerőmű energia-készletezésére vonatkozó rendeletet. A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint az előírt készlet mennyisége nem változik: az atomerőműnek a jövőben is legalább kétévnyi villamosenergia-termelést biztosító energiahordozó-készletettel kell rendelkeznie, beleértve a biztonsági és a normatív készletet. Az új készlet-visszatöltési előírások azonban már figyelembe veszik, hogy az atomerőműben végrehajtott fejlesztések eredményeképpen mérséklődött az üzemanyag-felhasználás, így a beszerzések száma csökkenthető.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte: az energiahordozó-készletek mértékéről és készletezéséről szóló rendelet módosítása azért vált szükségessé, mert az atomerőművekre előírt normatív energiakészletre vonatkozó rendelkezés nem minden esetben igazodik a reaktorok üzemeltetési sajátosságaihoz.

Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy a tervezett módosítás a villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából tényleges változást nem okoz.

Kifejtette: valójában nem változik a készlet mértéke, hiszen eddig is két évre elegendő üzemanyagot tároltak. A Paksi Atomerőműben az elmúlt években jelentős hatékonyságnövelő intézkedések történtek, az üzemanyag-felhasználás csökkent, mert a korábbinál hosszabb ideig használhatóak a fűtőelemek. Ez lehetővé teszi, hogy ritkítsák a készletek visszatöltését biztosító üzemanyag-beszállításokat, évi két vagy három alkalomra csökkentsék a korábbi négy helyett.

Kovács Antal jelezte: az atomerőműben jelenleg zajlik egy másik, szintén fontos hatékonyságjavító fejlesztés, amelynek eredménye pedig az lesz, hogy a reaktorok üzemanyag-betöltését nem évente, hanem még ritkábban, 15 havonta kell elvégezni. A jogszabályalkotó figyelembe veszi ezeket a fejlesztéseket, és elsősorban a készlet-visszatöltési előírásokat módosítja – jegyezte meg.

Emlékeztetett: a rendelettervezet, illetve elődje, a gazdasági és közlekedési miniszter 2002-es rendelete megkülönbözteti a normatív és biztonsági energiahordozó-készleteket. A termelők a normatív energiahordozó-készleteket felhasználhatják az energiatermeléshez, és a szabályban előírt időn belül kötelesek a készleteket az előírt szintre feltölteni. A jelenlegi szabályok szerint a normatív energiakészlet az atomerőműben egy évnyi mennyiség, ez nem változik a jövőben sem.

A biztonsági energiahordozó-készletet viszont a termelők csak rendkívüli helyzetekben a Magyar Energia Hivatal elnökének engedélye alapján használhatják fel. A készlet mennyisége – a mostani szabályok szerint – az atomerőműnél legalább egyévi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermeléshez szükséges üzemanyag, a reaktorba berakott üzemanyagon kívül.

A módosítás úgy fogalmaz, hogy a biztonsági készlet annak az üzemanyagnak a mennyisége, amely – a normatív készletben lévő üzemanyaggal együtt – legalább kétévi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermelést biztosít. Az atomerőmű esetén mind a kétféle készletet az erőmű telephelyén és a reaktorban tárolják – ismertette a kommunikációs igazgató.