Egy szövetségi bíró kedden érvénytelennek mondta ki az azonos neműek házasságára vonatkozó Pennsylvania állambeli tilalmat.

Ezzel nem maradt olyan állam az Egyesült Államok északkeleti térségében, ahol a melegek és leszbikusok egybekelése tilalom alá esne. A régió államai társadalmi kérdésekben túlnyomórészt liberálisak, politikai értelemben pedig inkább a demokratákhoz húznak.

Pennsylvania állam kormánya várhatóan szövetségi fellebbviteli bíróság viszi majd a kérdést. Ha az jóváhagyja John Jones bíró kedden kihirdetett ítéletét, akkor Pennsylvania lesz a 19. amerikai tagállam, amelyben a homoszexuálisok törvényesen frigyre léphetnek.

Miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság tavaly semmissé nyilvánította a szövetségi házasságvédelmi törvényt, a melegházasságokra vonatkozó tilalmat több államban alkotmányellenesnek minősítették, azt állítva, hogy ezek a rendelkezések ellentétesek az egyenlő bánásmód alkotmányos elvével.

Hétfőn Oregon lett a 18. állam, ahol az azonos nemű párok beadhatják házasságkötési kérvényüket. Ott ugyanúgy, mint Pennsylvaniában, szövetségi bírói ítélet döntötte el a kérdést, legalábbis egyelőre. 

Utahban egy szövetségi bíró hétfőn elrendelte annak a több mint 1000 melegházasságnak az elismerését, amelyet azelőtt kötöttek meg, hogy a Legfelsőbb Bíróság az állam vezetésének fellebbezése miatt leállíttatta az ilyen frigyek bejegyzését. A többségében mormonok lakta államban január elején volt átmenetileg törvényes a homoszexuális párok összeesketése.

Az azonos neműek házasodásának kérdésében a várakozások szerint a Legfelsőbb Bíróság fogja kimondani az utolsó szót.

A Quinnipiac Egyetem egy februárban elkészített közvélemény-kutatása szerint egyébként Pennsylvania lakóinak 57 százaléka támogatja a melegházasságokat és csak 37 százalékuk ellenzi azokat.