Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a pénteken megalakult harmadik Orbán-kormány minisztereinek feladat- és hatáskörét szabályozza.

A rendelet értelmében Orbán Viktor kormányfő általános helyettese a kormány nemzetpolitikáért felelős tagja. Semjén Zsolt egyben állampolgársági ügyekért felelős miniszterként is tevékenykedik, valamint közreműködik az emberi erőforrások miniszterének az egyházpolitikával és egyház-diplomáciával kapcsolatos feladatainak ellátásában.

A kormányzati koordináció a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladat- és hatásköre. Lázár János lesz felelős egyebek mellett a kormányzati tevékenység összehangolásáért, a közigazgatás-szervezésért, a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért, az európai uniós források felhasználásáért, az agrár-vidékfejlesztésért, a kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért, a közbeszerzésekért, az építésügyért, a kulturális örökség védelméért, a településfejlesztésért és településrendezésért, a polgári hírszerzési tevékenység irányításáért, a társadalompolitika összehangolásáért, a tudománypolitika koordinációjáért és a kormányzati társadalmi kapcsolatok összehangolásáért. Mindezekkel együtt a kormány a fővárosi és megyei kormányhivatalok irányítására is Lázár Jánost jelölte ki.

A rendelet szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata lesz a kormány általános politikája megvalósításának stratégiai irányítása, a kormányzati munka tervezése, az egységes kormányzati kommunikáció megvalósítása. Lázár János tesz javaslatot a kormányülések napirendjére, a kormány munkatervére és törvényalkotási programjára.

Pintér Sándor belügyminiszter felel többek között a bűncselekmények megelőzéséért, a közbiztonságért, a büntetés-végrehajtásért, az idegenrendészetért és menekültügyért, a terrorizmus elleni küzdelemért, a minősített adatok védelmének szakmai felügyeletéért, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért, a katasztrófák elleni védekezésért. Szintén Pintér Sándorhoz tartoznak az állampolgársági és anyakönyvi ügyek, az e-közigazgatás, a közfoglalkoztatás, a helyi önkormányzatok, a területrendezés, a településüzemeltetés, a vízgazdálkodás, a vízügyi igazgatási szervek irányítása és a vízvédelem.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének feladat- és hatáskörébe tartozik többek között a családpolitika, a gyermek- és ifjúságvédelem, az egészségbiztosítás, az egészségügy, a kábítószer-megelőzés és kábítószerügyi koordinációs feladatok, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a kultúra, az oktatás, a sportpolitika, a szociál- és nyugdíjpolitika és a társadalmi felzárkózás.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter felel az agrárpolitikáért, az élelmiszerlánc-felügyeletért, az élelmiszeriparért, az erdőgazdálkodásért, a földügyért, a halgazdálkodásért, az ingatlan-nyilvántartásért, a környezetvédelemért, a természetvédelemért, a térképészetért, a vadgazdálkodásért.

Hende Csaba honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörét a rendelet röviden úgy foglalja össze, hogy a miniszter a honvédelemért való felelőssége keretében ellátja a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott feladatokat, valamint kidolgozza és megvalósítja a nemzeti rendezvények koncepcióját.

Az igazságügyi miniszter a kormány igazságügyért, választójogi és népszavazási szabályozásért, áldozatsegítésért, kárpótlásért felelős tagja. Trócsányi László felel az Alaptörvény és annak módosítása előkészítéséért, valamint a kormány igazságügy-politikájának kialakításáért és az alkotmányos szervekkel együttműködve annak végrehajtásáért is. Emellett feladata, hogy belföldön és külföldön tájékoztatást nyújtson a magyar alkotmányosság, a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok érvényre jutásáról.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszterként az európai integrációs ügyekért, a külgazdasági ügyekért, a külpolitikáért felel. Ő készíti elő az európai uniós tagsággal összefüggő kormányzati koordinációhoz kapcsolódó jogszabályokat is és ő felügyeli az uniós tagsággal kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolását. Navracsics Tibor feladata még egyebek mellett a nemzetgazdasági jelentőséggel bíró, Magyarországra érkező külföldi beruházások elősegítéséhez szükséges megállapodások előkészítése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felel többek között az adópolitikáért, az államháztartásért, az iparügyekért, a kereskedelemért, a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért, a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért, a belgazdaságért, az építésgazdaságért, a foglalkoztatáspolitikáért, a szakképzésért és felnőttképzésért, a területfejlesztés stratégiai tervezéséért, a turizmusért és vendéglátásért, továbbá a járulékfizetés szabályozásáért.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felügyeli az állami vagyont. Emellett többek között az állami infrastruktúra-beruházásokért, a bányászati ügyekért, az elektronikus hírközlésért, az energiapolitikáért, a fogyasztóvédelemért, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért, az informatikáért, a közlekedésért, a nem európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikáért, az űrkutatásért és a víziközmű-szolgáltatásért felel.

Az új kormány péntek délelőtt alakult meg, miután Áder János köztársasági elnök kinevezte a minisztereket, akik ezután az Országgyűlés előtt esküt tettek. Azt megelőzően Orbán Viktor mondott beszédet a Ház előtt. A kormányfő felszólalásában azt mondta, hogy a következő négy év a nagy tettek korszaka lesz. A miniszterelnök néppárti kormányzást tűzött célul, miniszterei iránytűjének pedig a hazaszeretetet, az alázatot és a szolgálatot határozta meg.

Megjelent a rendelet Semjén miniszterelnök-helyettesi kinevezéséről

A Magyar Közlönyben péntek este megjelent rendelet szerint Orbán Viktor kormányfő Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert jelölte ki miniszterelnök-helyettesnek.

Ezzel hatályát vesztette a miniszterelnök-helyettes kijelöléséről szóló 2010-es rendelet. 2010 és 2014 között a kormányfőnek két helyettese volt, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor, aki az előző ciklusban közigazgatási és igazságügyi miniszter volt.

Kapcsolódó cikk:

Megalakult a harmadik Orbán-kormány – Kinevezte az államfő a minisztereket