A vendég lovagoltatásával járó lovas szolgáltatásnyújtásba bevont lovakra előírt alkalmassági minősítés igazolásának határidejét június 30-ról szeptember 30-ig tolja ki a lovas szolgáltató tevékenységről szóló rendeletet módosításával a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca csütörtöki közleménye szerint a minisztérium a közelgő június 30-ai határidőre való tekintettel soron kívül módosítja a lovas szolgáltató tevékenységről szóló rendeletet, s az állattenyésztési törvény elveivel összhangban átmeneti türelmi idővel segíti az érintett szolgáltatókat abban, hogy eleget tudjanak tenni a minősítési kötelezettség teljesítésének.

A szolgáltatás technikai és személyi feltételeit rendelet szabályozza, s a minősítési szempontok között szerepel az állat származásának igazolása is. A szabályozás eddig többnyire a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak okozott nehézséget, mivel az állattenyésztési törvény tiltása ellenére a lovas szolgáltatásnyújtásnál a gyakorlatban ismeretlen származású lovakat használnak, hiába a zugtenyésztés esetén kiróható bírság.

A mostani módosítás a lovak számára vonatkozó minimum előírását is eltörli, amely intézkedéssel a kisebb lovardák is bekapcsolódhatnak a szolgáltatásnyújtásba – áll a közleményben.

A tárca közölte: a jogszabály szerint a lovas szolgáltatásnyújtás profitorientált tevékenység. A szabályozás tehát nem érinti a saját, magáncélú lovaglást vagy az olyan tevékenységeket, ahol nem merül fel üzleti érdek.

A közlemény szerint mivel a lovas balesetek száma megnövekedett az utóbbi időben, egyértelművé vált, hogy a lovaglás egyfajta “veszélyes üzemnek” minősül, és többoldalú szabályozást igényel: így például a minimum személyi és tárgyi feltételek biztosítását, illetve szakmai minősítési rendszert és ellenőrzéseket is.

Az NGM szerint a lovas szolgáltatásnyújtás esetében fontos megoldani, hogy a szabályozás biztosítsa a lovasok biztonságát, a lovas szolgáltatást nyújtó vállalkozások, illetve a lovak érdekeire tekintettel a fenntarthatóságot, összhangban a hatályos állattenyésztési, kereskedelmi és egyéb törvényi előírásokkal.
A lovas szolgáltatásnyújtás nemcsak turisztikai, hanem döntően állattenyésztési, állategészségügyi, sport, ifjúsági, valamint fogyatékosügyi szakterületekkel összefüggő szabályozási elemeket is tartalmaz, a komplex szabályozási tartalom miatt az NGM kibővített körű egyeztetéseket folytatott – tartalmazza a tájékoztató.