Kukorelli István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara alkotmányjogi tanszékének vezetője, Lankó József plébános, a Szent Márton Caritas Alapítvány elnöke és Karátson Gábor Kossuth díjas író, filozófus, a Védegylet tiszteletbeli elnöke kapta meg az idei Justitia Regnorum Fundamentum díjat Székely Lászlótól, az alapvető jogok biztosától pénteken Budapesten.

Hagyományosan az ombudsmani intézmény létrejöttének évfordulóján adják át a 2007-ben alapított Justitia Regnorum Fundamentum (“Az igazság a birodalmak alapja”) díjat, amelyet az emberi és állampolgári jogok védelmében kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként ítélnek oda.

Kukorelli István professzor, alkotmányjogász az elmúlt évtizedekben kifejtett tudományos, közéleti és oktatói munkásságáért kapta meg a díjat.

Lankó József a mélyszegénységben élők, köztük roma emberek érdekében végzett több évtizedes fáradhatatlan és önfeláldozó munkája elismeréseként részesült az elismerésben.

Karátson Gábornak a jelen és a jövő nemzedékek életminőségéért tett szolgálatait, az ökológiai veszélyek tudatosításáért, környezetünk megóvásáért végzett tevékenységét ismerte el az alapvető jogok biztosa. 

Lankó József díjazását a nemzetiségek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet, Karátson Gábor elismerését pedig Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes javasolta.