A nagy értékű műalkotások értékbecslési rendjéről döntött pénteki ülésén a kormány – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő.

Tájékoztatása szerint az új rendelet azokra az esetekre vonatkozik, amikor az állam egyedi vásárlások során vásárol műtárgyakat. Mint kifejtette: a jövőben három független szakértőnek kell megállapítania az alkotás értékét, az állam nem fizethet magasabb vételárat ezek átlagánál. Kurucz Éva jelezte: minden jogszabályi akadály elhárult, a kormány folytathatja a tárgyalásokat a magántulajdonban lévő Munkácsy-festmények tulajdonosaival, a rendelet kihirdetése után a kabinet vételi ajánlatot tehet.

A kormányszóvivő közölte: a kabinet arról is döntött, hogy további 1,629 milliárd forintot különít el a 2013-as árvíz helyreállítási feladataira. Az említett összeg többek között az árvízvédelmi töltések, zsilipek, belvízvédelmi és vízpótló csatornák helyreállítását és megerősítését szolgálja.

A kormány pénteki ülésén emellett megvitatta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatát a magyar mezőgazdaság munkaintenzív fejlesztésével és az agrártámogatási rendszer átalakításával kapcsolatban.