Kötelező lesz a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára július 1-jétől, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a www.birosag.hu oldalon ügyfél-tájékoztatókkal segít az átállásban.

Az OBH közleményében emlékeztettek arra: 2013. január 1-jétől van lehetőség a polgári perekben az elektronikus kapcsolattartásra, így a felek a papír alapú beadványok mellőzésével terjeszthetik elő beadványaikat és tarthatnak kapcsolatot a bíróságokkal. Az elmúlt három évben összesen 444 polgári per indult elektronikusan, a bíróságokra 2502 elektronikusan benyújtott beadvány érkezett.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a jogi képviselő nélkül eljáró természetes személy ügyfeleknek július 1-jétől továbbra sem lesz kötelező a bírósággal elektronikus úton kapcsolatot tartani, de a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró peres felek, továbbá a közigazgatási szervek számára kötelező lesz az elektronikus kapcsolattartás a bírósággal.

Kiemelték, a bírósággal történő elektronikus kapcsolattartás jogszabályban meghatározott rend szerint működő, zárt adattovábbítási rendszer, amely kizárja, hogy az adatokhoz jogosulatlan személyek hozzáférjenek.

A közleményben jelezték: az e-perekkel az ügyfelek papírmunkája és a postaköltségek is csökkennek. Az elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges űrlapok a www.birosag.hu oldalról tölthetők le, és azokat kizárólag elektronikus úton lehet előterjeszteni, a peres felek az Ügyfélkapun, a hivatalok pedig a Hivatali Kapun (HKP) keresztül intézhetik elektronikusan ügyeiket.

Az OBH hozzátette, a következő öt hónapban a jogi képviselőknek, a gazdálkodó szervezeteknek, a közigazgatási szerveknek is fel kell készülniük és el kell sajátítaniuk a rendszer használatát. A peres felek számára a hivatal a www.birosag.hu oldalon az E-perek 2016 menüpontban ügyfél-tájékoztató anyagokkal nyújt segítséget. Az egyes pertípusokhoz kapcsoló részletes leírások és nyomtatványok mellett az ügyfelek arról is tájékoztatást kapnak, hogy milyen módon tudják megfizetni az elektronikus eljárási illetéket és melyek a rendszer használatához szükséges gyakorlati tudnivalók – írták.

Az OBH emellett folyamatosan biztosítja a bírák és az igazságügyi alkalmazottak felkészülését, oktatását a Magyar Igazságügyi Akadémián és a képzéseken részt vevők helyi workshopokon adják át a megszerzett tudást valamennyi dolgozónak.