Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a 2017-es költségvetést, a képviselők két nap alatt összesen harminc órában mondhatják el véleményüket a kormány javaslatáról.

Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, a büdzsé általános vitáját várhatóan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitja majd meg expozéjával, amit az Állami Számvevőszék (ÁSZ), majd a Költségvetési Tanács (KT) elnökének felszólalása követ.

A képviselők ezután összesen 16 és fél órában fejthetik ki álláspontjukat, elsőként a frakciók vezérszónokai kapnak szót, 30-30 perces időkeretben.

Varga Mihály korábban azt közölte, a kormány javaslatában minden szakterületnek többletforrást biztosítana az idei évhez képest: oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára 66 milliárd forinttal több juthat. Ezzel párhuzamosan a rendvédelem 114, az önkormányzatok 5 milliárd, az igazságügy 26 milliárd, a külügy 10 milliárd, a honvédelem pedig 51 milliárd forinttal nagyobb keretre számíthat.

A parlament csütörtökön zárja le a költségvetés általános vitáját, a képviselők akkor összesen további 14 és fél órában szólalhatnak fel.