A gyermekbarát igazságszolgáltatási meghallgatás egy új, elsőként Izlandon alkalmazott módszerének magyarországi bevezetését szorgalmazza az ombudsman – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

 Azt írták, hogy a gyermekek jogainak védelmét kiemelt feladatának tekintő alapjogi biztos szerint nemcsak a problémákra, hanem a jó gyakorlatokra is fontos felhívni a figyelmet. Székely László szerint az utóbbi hónapok megrázó gyermekbántalmazási, zaklatási esetei újra és újra azt is megmutatták, hogy kulcskérdés a gyermekek legfőbb érdekeire figyelemmel lévő, komplex meghallgatási módszerek léte és alkalmazása.

Szombathelyen európai uniós támogatással és példaszerű helyi szakmai összefogással elindult egy kísérleti projekt az izlandi módszer magyar sajátosságokat figyelembe vevő meghonosítására – írták.

Székely László, miután a vasi megyeszékhelyen tájékozódott a projektről, a hivatalában konferenciát rendezett a módszer országos bevezetésének lehetőségeiről civil és szakmai szervezetek, minisztériumok és a területen dolgozó állami szervek képviselői, gyermekjogi szakértők, bírák, ügyészek – részvételével.

A konferencián elhangzott, hogy a modell előnyeit úgy célszerű beépíteni a magyar igazságszolgáltatási rendszerbe, hogy eközben tekintettel vannak a büntetőeljárási garanciákra és szempontokra is.

Az úgynevezett Barnahus (“gyerekház”) modell egy interdiszciplináris, tárcaközi együttműködésen alapuló, komplex, a gyermek legfőbb érdekét és a gyermeki jogok érvényre jutását biztosító módszer, amelyet először Izlandon vezettek be 1999-ben. A Barnahus ház a hagyományos kihallgatóhelyektől elkülönült, családi házas környezetben található, a berendezésében, színeiben az egyes korosztályok igényeihez igazodik.

A Barnahus keretében nemcsak az igazságszolgáltatási meghallgatásokat folytatják le a meghatározott interjúprotokoll alapján, hanem a szakemberek folyamatos kutatómunkát, utánkövetéses vizsgálatokat végeznek, módszertani és képzési feladatokat is ellátnak.

A közleményben emlékeztettek arra: súlyos pszichés bántalmakat okozhat egy gyereknek, ha a vele szemben elkövetett zaklatásról, bántalmazásról, szexuális erőszakról háromszor-négyszer is be kell számolnia a hatóságok meghallgatásain, ezzel újra átélve a traumát. Az izlandi modell előnye, hogy elkerüli az ismétlődő meghallgatás miatti traumát, a szakemberek egy új típusú együttműködésen alapulva, közösen és gyermekbarát módon végezhetik munkájukat, folytathatják le a vizsgálatokat és alkalmazhatják a válsághelyzeti támogatást.

Székely László kiemelten támogatja a Barnahus modell mielőbbi magyarországi bevezetését.

Európában eddig csaknem 120 Barnahus ház létesült, főként a skandináv országokban, de 15 éve működik a modell Zágrábban és Amszterdamban is. Jelenleg Európa 24 országa tervezi bevezetni, a 24-ből pedig 12 ország – köztük Magyarország is – igen közel jár a megvalósításhoz – közölték.