Az Európai Rendőrakadémia (Cepol) mesterképzése hozzájárul a rendvédelmi hatóságok sikeres együttműködéséhez, Európa belső biztonsága érdekében – mondta Hegyaljai Mátyás helyettes államtitkár hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A Belügyminisztérium (BM) európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára a Cepol European Joint MA program ünnepélyes oklevélátadóján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) azt mondta, az európai közös mesterképzési program fontos az európai belső biztonság koordinációja és az európai jó gyakorlatok megosztása szempontjából is. 

Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében arról beszélt, Európa sokféle kihívással néz szembe, ezek között vannak olyanok is, amelyekkel a rendőri szerveknek kell megbirkózniuk. Mint mondta, az európai országokat érő közös kihívásokra közös válaszokat kell adni. Ezeket a közös válaszok többi között olyan oktatási programokon keresztül adhatók meg, mint a Cepol mesterképzése – tette hozzá.

A hallgatóknak a spanyol Nemzeti Távoktatási Egyetem (National University of Distance Education) adta ki a képzés végén a mesterszintű diplomát. Alejandro Tiana Ferrer, az egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterprogrammal a Cepol megmutatta, elkötelezett a képzés mellett. A rektor elmondása szerint nagyon jó döntés volt a Cepol együttműködése az európai egyetemekkel, releváns képzést tudtak nyújtani a 18 felsőoktatási intézmény részvételével. A kétéves program más felsőoktatási rendvédelmi képzési programokat egészít ki. 

Sergio Felgueiras, a képzés bizottsági felügyelője, a mesterképzést megvalósító konzorcium vezetője arról beszélt, hosszú utat tett meg a Cepol, amíg létrehozta a közös mesterképzési programot. A képzésnek az volt a célja – mondta -, hogy a felsőoktatási képzés előnyeit érvényesíthessék a Cepol-hálózatban, és az az európai rendvédelmi szervezeteket ellássák a többszintű rendőri együttműködéshez szükséges tudással. 

A képzések helyszíne Magyarország, Finnország, Spanyolország, Bulgária, Hollandia, Németország és Portugália volt. 

A képzés bizottsági felügyelője szerint a közös európai mesterképzés “az európai erő jelképe”, bizonyítja, hogy lehetséges egy jobb Európában élni.

Bánfi Ferenc, a Cepol ügyvezető igazgatója kiemelte: a biztonsági körülmények alapvetően megváltoztak az elmúlt évtizedekben, márpedig az új kihívásokhoz új megoldásokra, így új képzésekre van szükség. A rendészeti képzésért felelős Cepol azért hívta életre a közös európai mesterképzést, hogy megfelelhessen ezeknek a képzési igényeknek – tette hozzá. Véleménye szerint a képzési program bizalomépítő is volt, ez pedig azért fontos, mert – mint mondta – “ha nincs bizalom, nincs rendészeti együttműködés nemzetközi színtéren”. 

Az Európai Rendőrakadémia az EU egyik ügynöksége, amelynek fő feladata a rendőrtisztek képzése és a bűnüldöző szervek reagálási képességének erősítése, mindenekelőtt az európai – vagy határokon átnyúló – fenyegetésekre, amilyen például a kábítószer-kereskedelem vagy a terrorizmus. A Cepol székhelye Budapesten van.

Az NKE és a Cepol több európai egyetemmel együttműködve 2015-ben indította közös mesterképzési programját Cepol “Policing in Europe” European Joint Master Programme címmel. Ez a kurzus volt az első olyan uniós képzési program, amely a rendvédelmi tiszteknek adott mesterképzést az Európai Unió és polgárainak biztonsága szempontjából lényeges témakörökben. Az első végzett évfolyam 26 hallgatója hétfőn vette át oklevelét a Ludovikán.