Az Országgyűlés kedden új törvényt hozott a közigazgatási szabályszegések szankcióiról, amivel létrehozta a – közigazgatási bírságot enyhébb esetekben megelőző – figyelmeztetést és óvadékot.

A képviselők 146 igen szavazattal, 27 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter fokozatos szankcionálás elvére épülő javaslatát, amivel egységesítették a közigazgatási hatósági eljárásokon megállapított szankciók rendelkezéseit. 

Az új jogszabály bevezeti a figyelmeztetés lehetőségét, amellyel a jogsértő cselekmények elkövetését kívánja megelőzni a kormány. Az elfogadott előterjesztés indoklása alapján a figyelmeztetés nem jelent közvetlen joghátrányt az ügyfeleknek és kisebb mértékben veszi igénybe a jogalkalmazó kapacitásait.

A parlament emellett létrehozta a közigazgatási óvadék intézményét is, amely a figyelmeztetés és a közigazgatási bírság közti átmenetet jelenti. A közigazgatási óvadék egy év jogkövető magatartás után visszajár az ügyfélnek, ami a kabinet szerint szintén a további jogsértések elleni motivációt jelent.

A törvény emellett kimondja, hogy a hatóság legfeljebb a kiszabható legmagasabb közigazgatási bírság összegének csak a felét szabhatja ki azokra, akiket a megelőző három évben nem bírságoltak.