Tovább csökkenhet a trafikok száma és az új dohánytermék kiegészítőket, valamint az e-cigarettákat is csak dohányboltok értékesíthetik a jövőben. A trafiktörvény rendelkezései – annak indoklása szerint – kiállták az idők próbáját, azonban a gyakorlati tapasztalatok összegyűjtése és elemzése mégis szükségessé tette a jelen módosításokat.

Több változás érintette a trafiktörvényt a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosítása keretében.

Ezentúl utántöltő folyadékot, flakont, és az új dohánytermék-kategóriák használatához, tárolásához, működtetéséhez kapcsolódó tartozékokat is csak trafikok árulhatnak. A kiosztható koncessziók küszöbértéke is megemelkedett, melynek hatására vélhetően tovább csökkennek a dohánytermék elárusító helyek az országban.

Érdekes változás történt a cigaretták reklámozását illetően is, a jövőben ugyanis nem lesz lehetőség arra, hogy pl. cigarettahüvely dobozainak kiemelt, világított megjelenítésével népszerűsítsenek közvetve dohányterméket, és a trafikos minden általa forgalmazott dohánytermékből egyet-egyet jól láthatóan köteles lesz kirakni úgy, hogy a csomagolásnak az a része legyen elől, amin a dohányzás veszélyeire figyelmeztető kép látható. 

Minimálisan – ízesített, hűtés nélkül eltartható tejitalokkal, papír zsebkendővel és egyes cukorkákkal – bővül a dohányboltban árusítható termékek köre, ám a törvénymódosítás továbbra is élesen el kívánja választani a „vegyesboltot” a dohánybolttól.

A nikotinmentes e-cigaretta töltőfolyadék is jövedéki termékké válik, és a töltőfolyadékok jövedéki adómértéke a mostani 55 forint helyett milliliterenként egységesen 20 forintban kerül rögzítésre annak érdekében, hogy a jelenleg tapasztalható illegális kereskedelem megszűnjön.

Fontos szabály, hogy a hatóság a kereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozó engedélyét visszavonhatja annak a trafikosnak, aki egy éven belül háromszor kiskorút szolgál ki üzletében, és erről a vámhatóság vagy a fogyasztóvédelmi hatóság jogerős határozatot hozott.