Elektronikusan is belenézhetnek mostantól a polgári és a büntető ügyek irataiba a felek. A tényleges betekintés ugyan előzetes azonosítást követően egy több lépéses folyamat után történhet csak meg, mégis az Ügyfél Iratbetekintő Rendszernek köszönhetően időt és pénzt is spórolhatunk!

A 2020. januárjától indult polgári és büntető ügyekben minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés! A Magyarország Bíróságai weboldalának tájékoztatása szerint, “ha egy ügyben járásbírósági szinten kezdődött a per, amely fellebbezés miatt törvényszéki szintre érkezik, akkor onnantól kezdődően lehetőség van az elektronikus iratbetekintésre.”

A rendszer előnye, hogy a felek – és az eljárásban résztvevő ügyész és ügyvéd is – bárhol, bármikor belenézhetnek az ügy irataiba, nem kell elutazni az adott bíróságra ahhoz, hogy az akta tartalmát, a beadványokat, illetve határozatokat tanulmányozzák az érdekeltek. Megspórolható emellett az iratmásolatok ára és a várakozási idő is, hiszen nem kell többé hosszan ücsörögni a peres kezelőirodák bejáratánál, ha valaki iratokba szeretne betekinteni.

Az Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (ÜIR) az eakta.birosag.hu oldalon érhető el – rövid, érthető tájékoztatás szedi pontokba a használathoz szükséges lépéseket. Az e-aktába betekintéséhez egy előzetes azonosítás, valamint online betekintési kérelem benyújtása és elbírálása szükséges. A betekintési kérelmet minden perben külön-külön kell benyújtani. Az előzetes azonosításhoz e-személyi igazolvány szükséges, melynek adataival azonosíthatja magát a betekintő a Kormányzati Azonosítási Ügynökön (KAÜ) szolgáltatás segítségével. Itt történik meg az online betekintési kérelem adatainak kitöltése és beküldése, majd a betekintési kérelem automatikus jóváhagyása. Van azonban a folyamatban bíróság általi betekintési kérelem elbírálás is, melynek során a bíróság a betekintést engedélyezheti, vagy a kérelmet elutasíthatja.

A jóváhagyást követően az ügyfél az ÜIR E-akta menüpontjában listázhatja a betekinthető ügyeket, s a kiválasztott e-aktában található iratokat megtekintheti. A zártan kezelt iratokba az ÜIR-en keresztül nem lehet betekinteni.

Egy eljárási időtartam kalkulátorral lehetőség van a bírósági eljárás várható időtartamának kiszámítására is, valamint mód van a közzétett „anonimizált” bírósági határozatok megismerésére is.