Az egészséges páratartalom éppúgy fontos a mindennapjainkban, mint a tiszta víz vagy a friss ételek. Ha otthonunk levegőjének páratartalma kívül esik az optimális határértéken, azt hamar megérezhetjük. Sem a túl nedves, sem a túl száraz levegő nem egészséges. Mivel nem mindig egyértelmű, hogy gond van a páratartalommal, érdemes páramérő műszert beszereznünk. (X)

Az ideális páratartalom jelentősége

Az emberi test számára az optimális légköri környezetben a levegő víztartalma 45 és 55 százalék között van. Ez az egészséges mérték a bőrünk, a légútjaink, a nyálkahártyáink, az egész szervezetünk számára. Az ideális páratartalmat mi magunk is befolyásoljuk. Számos háztartási tevékenységgel növelhetjük a nedvesség mértékét otthonunk légterében. 

Sőt, a biológiai folyamataink is kipárolgással járnak. Gondoljunk csak a légzésre és az izzadásra. Mindkettővel vizet juttatunk a levegőbe. Emellett nem csak mi, emberek, hanem az állatok és a szobanövények is nedvesíthetik a levegőt. Azonban az alacsony páratartalom sem egészséges, ezt is érdemes elkerülni.

A túl száraz levegő hatásai

Ha túlszellőztetjük vagy túlfűtjük a lakásunkat, az sem szerencsés. Ugyanis ha a beltéri levegőben nincs elég nedvesség, azt idejekorán jelzi a szervezetünk. A bőrünk viszketni fog, kiszárad a torkunk, a szemünk, minden nyálkahártyánk. 

A felnőttek számára ezek csupán kellemetlenségek, azonban a gyerekekre nézve ez akár veszélyes is lehet. Az ő rövid légútjaikat jobban megviselik a száraz levegő okozta tünetek. 

Ha túl sok a víz a légtérben

A túl magas páratartalom jelei szemmel láthatóak is lehetnek. Ha azt vesszük észre, hogy a szobanövényeink levelei nedvesek, akkor biztosan túl nedves a levegő. Ugyanez a helyzet, ha az ablakaink belső üvegfelületein vízcseppek vannak. A szervezetünk jelzéseit nem közvetlenül a magas páratartalom okozza. Sokkal inkább a párás környezetben megtelepedett fekete penész levegőben szálló spórái. 

Érdemes a páratartalmat az optimális szintre csökkentenünk, hogy a penésztől megszabaduljunk. Ekkor ugyanis megszűnnek az olyan testi tüneteink, mint a köhögés, a szemviszketés, a bőrszárazság vagy a nyugtalanság, álmatlanság. Egy páramentesítő készülék segít megszabadulni a légtérben lévő felesleges víztől és így a penésztől is.

Így működik a páramentesítő

A párátlanító készülékek működési mechanizmusa azon alapszik, hogy kivonják a levegőből a nedvességet. A vízet összegyűjtik egy tartályban, amit egyszerűen kiüríthetünk és vissza is helyezhetjük a gépbe. A modern páramentesítők már teljesen automatizáltak. Időzíthetőek, és jelzik, ha megtelt a tartályuk. 

A lecsapódott víz külső elvezetésére is van lehetőség, akkor nem kell kiürítenünk a tartályt. Nagyon hasznos, ha a páramentesítő különböző légszűrőkkel is fel van szerelve. Ekkor ugyanis nem csak az egészséges páratartalomról, hanem a kórokozók és allergének szűréséről is gondoskodik.