Az igazságügy digitalizációja és a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz a fő témája annak az igazságügy-miniszteri konferenciának, amelyet keddtől Magyarország rendez az Európa Tanács magyar elnöksége keretében – közölte Varga Judit az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

“A témaválasztás annál is inkább szerencsés, mert Magyarország élen jár az igazságügy digitalizációjában – közölte az igazságügyi miniszter.

Az is a célja a 38 ország részvételével megrendezendő tanácskozásnak, hogy “a jogállami tapasztalatokat kicseréljék és elősegítsék minimális nemzetközi sztenderdek kialakítását” – tette hozzá.

A 21. század mindenhol a digitalizáció kihívásaival, a mesterséges intelligencia alkalmazásával szembesíti az igazságszolgáltatás szereplőit.

“A digitalizáció megkönnyíti ugyan az ügyintézést, ám fontos, hogy az alapvető jogok, az adatvédelmi szempontok ne sérüljenek”

– magyarázta Varga Judit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány Európa-szerte sokat segített az igazságügy digitalizálásában, például Magyarországon sem torlódtak fel emiatt az ügyek. Ez is bizonyítja, hogy sok kihasználatlan potenciált rejt az igazságszolgáltatás digitalizációja – mondta a miniszter.