Vajon megéri-e a babaváró hitelt állampapírba fektetni? Ha ezen gondolkozol, akkor ezt a cikket most mindenképp olvasd el, mert körüljárjuk a témát. (X)

Úgy tűnt, megéri a babaváró hitelt állampapírba fektetni

A világ egyik legjobb befektetésének tűnt állampapírba helyezni a babaváró hitel összegét. Legalábbis nagyon sokáig. Azonban voltak az utóbbi időben olyan változások, amelyek negatívan hatottak rá. Elég erős az infláció, és a Magyar Nemzeti Bank manővereit taglaló szakértői cikkek alapján ma már árnyaltabb a kép. Ha mindezek mellé odatesszük a gyermekvállalás elmaradásával együttjáró szankciókat (fizetési kötelezettséget), könnyen kétségessé válik, hogy megéri-e még ez az egész.

Korábban olyan kedvező kondíciókkal lehetett hozzájutni a babaváró hitelhez, hogy gyermekvállalás nélkül is megérte belevágni. Még a szankció figyelembevételével is, mert az is elhanyagolható volt a várható haszonhoz képest. Az utóbbi időben azonban ennek a plusz fizetési kötelezettségnek a mértéke jelentősen megnövekedett.

Nézzük, eddig hogy kalkulálhattunk

A szankció akkor lép életbe, ha 5 éven belül nem születik meg a vállalt gyermek. Ekkor az addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben. A kamat mértéke függ az igényléskori állampapírhozamoktól. Tehát nem mindegy, hogy mikor történt meg az igénylés. A büntetés összege eddig kb. 1,5-2,4 millió forint volt, tehát nem kis összegről és szórásról van szó.

Ha azt az állampapírt vesszük alapul, amibe a legérdemesebb volt betenni a felvett összeget, akkor a szuperállampapírról kell beszélnünk. Ez egy fix kamatozású, 5 éves lakossági megtakarítás, melynek éves átlaghozama 4,95%. Így 10 millió forint befektetése esetén 2,73 millió forint lesz a nyereségünk, ami jóval magasabb, mint a babaváró költségei. Ez ugyanis 5 év alatt mindössze 225 ezer forint.

Ha viszont nem születik meg az 5. év végéig a gyermek, akkor élesedik a büntetés (a kamattámogatás visszafizetése). Ezzel együtt már sokkal magasabbak lesznek a költségeink, de még mindig több lesz a kamathozam. Viszont nagyon fontos, hogy ekkor elő kell törleszteni a babaváró hitelt, hogy az a jövőben ne kamatozzon számunkra.

Fordul a kocka

Az állampapírhozamok növekedése komoly hatással van a babaváró hitelre, egyúttal a büntetés mértékére is. Nemrég még érdemes volt belevágni, még akkor is, ha kb. harmadára csökkent a várható hozam. 5 évre vetítve ez kb. 350.000 Ft-ot jelentett a közelmúltban, de 2021 végére már kb. 100.000 Ft-ra csökkent. Tehát aki már korábban felvette az összeget, és befektette, az jól járt, 2022-től viszont nem valószínű, hogy megéri. Valami kockázatosabb (és nagyobb hozamot ígérő) befektetés után kell néznie annak, akit ez érdekel.

Gyermekvállalás mellett még most is megéri!

Ha terveztek gyereket, akkor nincs kamat, és így már akár 2,5 millió nyereségetek is lehet 5 év után. Szóval így még nem késő!