Ügyész által indított újabb közérdekű perben állapította meg a bíróság, hogy tisztességtelen az ún. vis maior kikötés, ha egyoldalúan megkönnyíti a vállalkozás mentesülését a szerződésszegés jogkövetkezményei alól.

Az ügyészség már egy korábbi ügyben is eredményesen perelt olyan építőipari vállalkozást, mely a szerződésszegés jogkövetkezményei alóli mentesülését egyoldalúan megkönnyítő általános szerződési feltételeket alkalmazott.

Az újabb perben is megerősítést nyert, hogy

tisztességtelen az olyan, ún. vis maior kikötés, melynek alapján a vállalkozás a saját érdekkörébe tartozó körülmények beállta esetén is mentesülhet a szerződésszegése jogkövetkezményei alól.

A támadott kikötés emellett lehetővé tette, hogy a vállalkozás a saját érdekei szerint döntse el, hogy a szerződés fennmaradjon vagy megszűnjön-e, bizonytalanságban tartva ezzel a fogyasztót.

Megállapította továbbá a bíróság, hogy

tisztességtelen és ezért érvénytelen az a szerződési feltétel is, amelynek alapján a vállalkozás a fogyasztó bármely fizetési kötelezettségének a megszegése esetén – minden további feltétel nélkül – elállhat a szerződéstől.

A szerződési feltételek azért tisztességtelenek, mert azok a felek szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a fogyasztó hátrányára állapítják meg.

Az ún. vis maiorra vonatkozó fenti kikötés emellett azért is tisztességtelen, mert kizárja a fogyasztó jogszabályon alapuló jogait a vállalkozás szerződésszegése esetén.