Akadémiai elismeréseket adott át Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a köztestület 196. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén Budapesten. Az Akadémiai Aranyérmet idén Vékás Lajosnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Kar professor emeritusának adományozta az MTA Elnöksége.

Az életműdíjnak számító kitüntetést évente egy akadémikus kapja meg kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként.

Vékás Lajos, az MTA rendes tagja, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar professor emeritusa átveszi az Akadémiai Aranyérem kitüntetést Freund Tamástól, a MTA elnökétõl az MTA 196. közgyűlésén 2023. május 8-án. – Fotó: Soós Lajos / MTI

Vékás Lajos a polgári jog teljes spektrumát lefedő, valamint az összehasonlító magánjogban is úttörő, nemzetközileg is elismert kutatásai és elméleti tudományos munkássága mellett a jogtudomány eredményeinek gyakorlati alkalmazásában is meghatározó szerepet játszott: munkássága jelentős mértékben hozzájárult többek között a polgári jog újrakodifikálásához.

Mindezek mellett kiemelkedő felsőoktatási tevékenységéért, számos tudományos mű és a jogi felsőoktatásban széles körben alkalmazott tankönyv megalkotásáért, továbbá társadalomtudományi alelnökként az MTA tudományos életben betöltött szerepének megőrzésében való aktív közreműködéséért adományozták neki az Akadémia legrangosabb kitüntetését.