Előzetesbe helyezné a roma fiút elfogó rendőröket az ügyvéd

2004.07.29. Index

Ügyvédet fogadott a Kecskeméten vasárnap rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember családja. Az ügyvéd kezdeményezi, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba mindhárom rendőrt, akik részt vettek Jakab Richárd elfogásában, mert befolyásolhatják a tanúkat.

Urbán József, aki a vasárnap esti rendőri intézkedéskor meghalt 19 éves Jakab Richárd ügyében a család képviseletét látja el, a Magyar Hírlapnak elmondta : "Az orvos szakértői vélemény megállapította, hogy homokot találtak az elhunyt gégéjében. Most azt kell kivizsgálni, hogy amikor a rendőr a homokos földre szorította a fiatalember fejét, a köhögési roham miatt felléphetett-e szívelégtelenség, vagy a rendőr helytelen intézkedése miatt állt be a halál."

Mint ismert, az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyomozóhivatala gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást, s ez öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyvéd azonban közölte, hogy foglalkozás körében elkövetett, halált okozó testi sértés miatt viszont nyolc év szabadságvesztésre lenne ítélhető az elkövető.

Urbán elmondta, "kezdeményezem a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba mind a három, Jakab Richárd elfogásában közreműködő rendőrt, mert befolyásolhatják a tanúkat, és meg is fenyegethetik őket". Mint mondta, "többen jelezték, hogy történtek ilyen esetek az utóbbi két napban".

A roma család ügyvédje közölte: javasolja Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy az objektív vizsgálat és az elfogulatlanság érdekében másik ügyészség nyomozzon. Horváth István, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyomozóhivatalának vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta, egyelőre nem érkezett hozzájuk hivatalos elfogultsági indítvány az ügyben.

"Meghatározó jelentőségű, hogy roma származású fiatalember halt meg a rendőri intézkedés során, és ezt az ombudsmani hivatal kilencéves tapasztalata mondatja velünk - nyilatkozott a napilapnak Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. "Természetesen nem szeretnénk prejudikálni, hiszen először ki kell vizsgálni az ügyet. Mivel a kisebbségi jogokkal kapcsolatos és az alkotmányos visszásság veszélye fenyegethet, hivatalból vizsgálatot indítunk az ügyben" - tette hozzá.

  • kapcsolódó anyagok
ESÉLYEGYENLŐSÉG
KISEBBSÉGI JOGOK
KISEBBSÉGI JOGOK BIZTOSA
OMBUDSMAN
RENDŐRSÉG