280 milliárdra perelik az amerikai dohányipart

2004.09.22. origo

Minden eddigi mértéket túlszárnyaló összegről szóló kártérítési per indult az Egyesült Államokban az ország dohányipara ellen. Az amerikai kormány 280 milliárd dollár jogtalanul szerzett haszon visszafizetését követeli a multiktól, mivel azok a vád szerint manipulálták termékeik nikotintartalmát, hogy függőséget idézzenek elő fogyasztóiknál, növelve ezzel bevételüket.

Az amerikai kormány kártérítési pere megrendítheti az ország dohányiparát, amelyet meg nem engedett manipulációval vádolnak, mégpedig a dohánytermékekben lévő függőséget okozó nikotin mennyiségének manipulálásával. A vád szerint termékeikben a megengedettnél magasabb nikotinmennyiség fokozottabb függőséget okozva, több dohánytermék vásárlására ösztönözte a fogyasztókat, többletbevételt hozva ezzel a dohánygyáraknak.

A vád kiterjed arra is, hogy a multik ötven éve elhallgatták a dohányzás hatásáról készült tanulmányok eredményét, megfosztva ezzel fogyasztóikat az eredmények tudatában hozható szabad választás lehetőségétől. A kormány egy maffiatörvényre hivatkozva a dohányipar ötven év alatt felhalmozott, szerinte jogtalanul szerzett nyereségét pereli vissza. Frank Marine ügyvéd, az egyik vádló szerint a vád lényegét csalásra, megtévesztésre, és féligazságok mai napig terjesztésére alapozzák. Az ügyvéd szerint az egész mögött a jogtalan pénzszerzés deríthető fel.

A perben, amely több hónapra van kitűzve a vád 73 000 bizonyítékot kíván felsorakoztatni, valamint több száz tanút kíván megszólaltatni. A feleknek tizenkét hét áll rendelkezésére felépíteni stratégiáját. Így egyedül a bizonyítékok számba vétele 2005 márciusáig tarthat. A megvádolt dohánymultik tagadják az ellenük felhozott vádakat.

  • kapcsolódó anyagok
DOHÁNYZÁS