Az amerikai lemezipar szervezete (RIAA) a nagyobb lemezcégek nevében peres eljárások újabb hullámát jelentette be illegális fájlcserélők, köztük saját hálózatok használói ellen, 11 különböző felsőoktatási intézményben.

A névtelen felhasználók ellen indított perekban a vád: jogvédett hangfelvételek Internet-en keresztüli illegális terjesztése, többek között olyan hálózatokon, mint a KaZaa, az eDonkey és a Grokster.

Bár a lemezipar intenzíven bocsátja rendelkezésre zenei katalógusát nagyszámú jogszerűen működő digitális szolgáltató számára, és ezek a vállakozások folyamatosan vonzzák az újabb és újab rajongókat, Cary Sherman RIAA-elnök szerint “a legális piaci óriási potenciálja még alig-alig van kihasználva. Ez különösen szembetűnő, ha összehasonlítjuk az illegális file-cserélő hálózatokkal, ahol hetente több millió dalt töltenek le törvénytelenül.”

“Miközben dolgozunk azon, hogy felelősségre vonjuk az olyan vállalkozásokat, amelyek elősegítik az illegális file-cserélést, és ebből profitálnak is, szintén fontos, hogy ugyanakkor határozott üzenetet küldjünk az ilyen hálózatok egyes felhasználóinak is, hogy igenis utolérhetőek és felelősségre vonhatóak”, teszi hozzá Sherman. “A perek fontos elrettentő eszközt jelentenek. Már eddig is jelentős szerepük volt abban, hogy megfékezzék az illegális p2p használat elképesztő mértékű növekedését.”

A perek több egyetem és főiskola számítógépes hálózatának felhasználói ellen indultak az USA több államában, így például Kaliforniában, Texasban és Ohioban is.