A lakásmaffia áldozatait védené az a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslat, amely szerint elővásárlási jog illeti meg az ingatlanárverésen az illetékes települési önkormányzatot. A javaslatot nagy többséggel, kormánypárti és ellenzéki képviselők támogatásával általános vitára alkalmasnak tartotta a parlament alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén.

A módosító javaslat szerint “az adós és a vele lakó személyek mentesülnek a kiköltözési kötelezettség alól, ha a települési önkormányzat elővásárlási jogával élve, megvásárolta az ingatlant”.

A javaslat indoklása szerint a módosítás célja, hogy védelmet nyújtson “az ingatlanuktól törvénytelen eszközökkel megfosztott állampolgárok számára”. Az indoklás tartalmazza, hogy “az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat számára biztosított elővásárlási jog megteremti annak a lehetőségét, hogy az úgynevezett lakásmaffia áldozatává vált tulajdonos ne veszítse el végérvényesen az ingatlantulajdonát. (…) az áldozattá vált adós nem kerül az utcára, nem gyarapítja a szociális ellátásra szorulók körét. Az árverésen így megvásárolt ingatlant az önkormányzatnak bérlakásként kell hasznosítani, azzal a feltétellel, hogy az eredeti tulajdonos használatában marad, megoldva ezzel annak lakhatási problémáját”.

Devánszkiné Molnár Katalin szocialista országgyűlési képviselő az alkotmányügyi bizottság ülésén üdvözölte a javaslat célkitűzéseit, a konkrét megoldásokat azonban nem minden esetben tartotta megfelelőnek.

Kosztolányi Dénes fideszes honatya is számos ponton kifogásolta a javaslatot, ám összességében úgy vélte, hogy a megfelelő változtatásokkal a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása a “végrehajtási hiénák visszaszorítását eredményezné”.