Nem szavazták meg a női kvótát, lesz jövő nemzedékek ombudsmanja

2007.11.27. MTI

Nem fogadta el az Országgyűlés hétfőn (november 26.) a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők terjesztettek a Ház elé.

A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. A határozathozatal során végül 132-en szavaztak igennel, 97-en nemmel, 118-an pedig tartózkodtak.

A szavazás előtt Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

Ennél a törvényjavaslatnál összesen 32 nő képviselő szavazott igennel, 2 nemmel. Utóbbiak közül az egyik a fideszes Vígh Ilona volt - akinek frakciója lelkiismereti alapon döntött -, másikuk a KDNP-s Hoffmann Rózsa; a kereszténydemokrata frakció eleve nem támogatta a női kvótát.

A nő képviselők közül tartózkodott a fideszes Molnár Ágnes és frakciótársa, Szabó Erika. A Fideszből 32-en szavaztak nemmel, így például Kövér László és Mikola István, a frakció 19 tagja - köztük Orbán Viktor és Navracsics Tibor - megszavazta a javaslatot.

A kereszténydemokratákhoz hasonlóan nem támogatták a női kvótát az MDF jelenlévő tagjai, nem szavazott viszont Dávid Ibolya és Boross Péter.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatta a törvényjavaslatot, csakúgy, mint kormánybeli helyettese, Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az MSZP soraiból igennel, nemmel is szavaztak a képviselők, és tartózkodók is voltak.

A törvényjavaslatot előterjesztő SZDSZ képviselői a nemmel voksoló Gulyás József kivételével igennel szavaztak.

A női kvótáról szóló törvényjavaslat zárószavazása előtt ebben a témában az alkotmány módosításáról is dönteniük kellett a képviselőknek. Ezt az ugyancsak a két liberális képviselő által indítványozott módosítást 76 igen, 218 nem szavazattal, 57 tartózkodással utasította el az Országgyűlés, jóllehet a kormány nevében Ujhelyi István ezt a javaslatot is támogatásáról biztosította.

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénymódosítást, melyet 348 igen, 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett szavaztak meg a képviselők.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvénynek az öt parlamenti párt által kezdeményezett módosításával megkezdheti működését a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Az új ombudsman figyelemmel kíséri, értékeli és ellenőrzi azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

A határozathozatalok során tárgysorozatba-vételi kérelemről is szavaztak a képviselők. A Fidesz ugyanis kezdeményezte, hogy döntsön az Országgyűlés a Köztársaság tér 27. szám alatti, a szocialista párt székházával szomszédos épület értékesítése tárgyában kötött megállapodás számvevőszéki vizsgálatáról. A javaslatot 180 igen, ugyanennyi nem szavazattal, 5 tartózkodással utasították el a képviselők.

Az Országgyűlés politikai nyilatkozatot is elfogadott: a képviselők 355 igen, 2 nem ellenében, 3 tartózkodással szavazták meg a Magyar Köztársaság Országgyűlésének politikai nyilatkozata a burmai helyzetről című deklarációt.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
OMBUDSMAN