Az államfő új adatvédelmi ombudsman-jelöltje az információs társadalom kihívásaihoz igazítaná az általa vezetendő hivatal szervezetét, ugyanakkor következetesen folytatná az intézmény másfél évtizedes szakmai gyakorlatát is.

Jóri András azt követően beszélt erről újságíróknak, hogy kedd délelőtt a Sándor Palotában, Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében, találkozott a parlamenti pártok képviselőivel.

Mint fogalmazott, az intézményben az elmúlt 15 évben óriási tapasztalat halmozódott fel, ez idő alatt azonban az informatika fejlődésével a világ egy “kicsit megváltozott az adatvédelmi jog körül”.

Arra a kérdésre, hogy négy sikertelen szavazás után miért vállalta az államfő jelölését, azt mondta, nem foglalkozik azzal, ami eddig mi történt, ugyanakkor kellően lelkesíti a munka, és óriási kihívásnak érzi.

Arra a kérdésre, mekkora esélyét látja megválasztásának, megjegyezte, hogy eddig nem kapott a pártoktól visszajelzést. Mint mondta, mind az öt frakció előtt beszámol majd az elképzeléseiről. Hozzátette: a délelőtti protokolláris találkozón nem hangzott el kérdés.

Jóri András elmondta, reméli, meg tudja győzni a frakciókat arról, hogy “megfelelő adatvédelmi biztosi működést tudna hozni”.

A jelölt szólt arról is, hogy három hangsúlyos területet szeretne munkájában képviselni; az egyik az informatika. Ez azt jelenti, hogy a biztos ne csak jogi, hanem informatikai vizsgálatot is tudjon végezni, ilyen szakértelmet is be tudjon vonni a tevékenységébe – fejtette ki.

A másik ilyen terület a “nyilvánosság és a bizalmasság együttes kezelése”. Utalt arra, hogy a biztosra az adatvédelem mellett az információszabadság területét is “rábízzák”. Jóri András harmadik kiemelt feladatának a már említett másfél évtizedes szakmai gyakorlat következetes folytatását nevezte.

A parlamenti frakciók képviselői a délelőtti találkozót követően azt közölték: döntésük előtt valamennyi frakció külön is meghallgatná Jóri András ügyvédet.

Az országgyűlés várhatóan szeptember 29-én szavazhat a jelöltről.

Az államfő még június 25-én nevezte meg ötödik jelöltjét, Jóri András ügyvédet. Sólyom László a Sándor Palotában megtartott találkozón a 37 éves jelölt szakmai munkásságára és pártatlanságára hívta fel a képviselők figyelmét.