Egyhangúlag támogatta Jóri András adtavédelmibiztos-jelöltet a parlament emberi jogi bizottsága kedden.

A jelölt elmondta: az aktívabb ombudsmani fellépés érdekében szervezeti átalakításokat tervez a hivatalban; önálló főosztály foglalkozna az olyan hivatalból végzett stratégiai jellegű vizsgálatokkal, mint például a kamerás megfigyelések, a hitelinformációs rendszerek, vagy az adóhivatal ügye.

Jóri András kérdésre válaszolva elmondta: legitim lehet a buszsávban autózókat rögzítő felvételek továbbítása megfelelő garanciákkal, eljárási rendben.

A szakember kifejtette: az adatvédelem joga a ’70-es években alakult ki, amikor elsősorban a kevés, nagy állami adatkezelő átláthatósága volt fontos. Ma már sok nagy számítógépes kapacitás működik egy-egy országban, és nem annyira a politikai, mint inkább a gazdasági érdekek ellen kell védekezni.

A jelölt szerint a fontos adatok kezelése esetén szükség van előzetes ellenőrzésre, a jogsértések megelőzése érdekében pedig hivatalból indított tematikus vizsgálatokra.

Jóri Andrást az emberi jogi bizottság 18 kormánypárti, illetve ellenzéki tagja egyhangúlag támogatta.

Az ügyvédként informatikai jogi és adatvédelmi tanácsadással foglalkozó jelölt jelenleg a pécsi egyetemen tanít, korábban az adatvédelmi biztos hivatalában dolgozott.