A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt M. F. L.ellen indított büntetőügyben a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa helybenhagyta az I. fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A korábban már többször büntetett vádlott 2007 januárjában egy ügyvédi segítséget kereső, hozzá forduló nőnek, T. L.-nek, akinek élettársát őrizetbe vette a rendőrség, azt mondta, 3-4 millió forintért – amely összeg, mint állította, kenőpénznek kell – el tudja intézni, hogy a férfi előzetes letartóztatását megszüntessék. A segítséget kérő nő ennyi pénzzel nem rendelkezett, ezért úgy gondolta, ismerőseivel megbeszéli, mit tehetnének, de azok a vádlott által felvetett megoldást ellenezték.

Ezt követően, január 21-én egy szegedi parkolóban a vádlott ismét találkozott a hozzá segítségért forduló nővel, valamint annak egy ismerősével, T. M.-el, a későbbi sértettel. Itt már arról beszélt a vádlott, hogy 4 millió forint fejében rendőröket és ügyészeket veszteget meg azért, hogy a nő élettársát szabadon engedjék. Pénz átadására ekkor nem került sor, a nő ismerőse, T. M. a vádlott által javasoltakat elvből helytelenítette, kitérő jelleggel haladékot kért, úgy, hogy tudta, erre a célra egyébként sem fog pénzt adni.

Ezt követően a vádlott még több alkalommal találkozott T. L.-el, akinek előadta, hogy T. M.-nek legalább 2 millió forintot ki kell fizetnie, mert ha ezt nem teszi meg, úgy több emberrel kimennek a lakására, és ott a sértettet, valamint annak családját meg fogják verni, és a házát is felgyújtják.

T.L. ezeket a fenyegetéseket elmondta T. M.-nek, aki a fenyegetések hatására sem adott át pénzt a vádlottnak, hanem 2007. január 26-án büntető-feljelentést tett a rendőrségen. A vádlott a bűnösségét az eljárás során mindvégig tagadta – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Befolyással üzérkedés bűntettében és zsarolás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2008. január 9-én Mankovits Ferenc Lajos (1983 – szegedi lakos) vádlottat, s ezért őt 3 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte Az ügyész az I. fokú bíróság döntésének helybenhagyását kérte, az ítélet ellen a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.