A köztévé is bírálja a médiatörvény tervezetét

2008.11.24. MTI

Száztíz oldalas dokumentumban elemzik a Magyar Televízió szakértői az új médiatörvény tervezetét. A munkaanyag náluk is megbukott - írta a hétfői Népszabadság.

A politikai befolyás erősödésétől és az anyagi kiszolgáltatottságtól félti leginkább a közmédiumokat a Magyar Televízió vezetése. A csatorna szakvéleménye egyenesen az Alkotmánybíróság 1992/37-es számú határozatára hivatkozik, amely szerint az alaptörvény megköveteli a rádió és a televízió szabadságát az államtól és az egyes társadalmi csoportoktól - olvasható a lapban.

A médiatörvény tervezete által nagyhatalmúra "tervezett" közszolgálati tanács - ez dolgozná ki a közszolgálati stratégiát, továbbá megkötné a finanszírozási szerződéseket a közmédiumokkal, és döntő befolyása lenne az egyes intézmények büdzséjének alakulására - nem tekinthető függetlennek, mert tagjait a pártok jelölnék - áll az MTV szakvéleményében a Népszabadság ismertetése szerint.

A közcsatornák élére kerülő vezérigazgatók pedig többszörösen kiszolgáltatottak lennének a pártok által választott irányító és felügyelő testületeknek. A köztévé bírálata számos ellentmondásra és ésszerűtlenségre hívja fel a figyelmet a törvénytervezetben; ilyen a közcsatornák kereskedelmi tevékenységének szerintük indokolatlan mértékű korlátozása vagy a munka törvénykönyvével való sokszoros összeütközés - áll a lapban.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
JOGALKOTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS