Gyűjtőfunkciót tölt be az előadó-művészeti törvény, hiszen nevesíti a támogatási forrásokat és a kiemelt támogatási célokat is, valamint az ágazati szabályozás hiányát is rendezi – mondta Csák Ferenc kulturális államtitkár az előterjesztés részletes vitáját lezáró felszólalásában kedden éjszaka a parlamentben.

Mint mondta, a kormány szilárd alapok lefektetésére törekedett a kultúra területén, a kortársművészet ebben élenjáró ágazat. Kiemelte a filmtörvény elfogadását is. Beszámolt arról, hogy sok olyan jogos kritikát kaptak, amelyek megmutatták: hiányoznak a terület garanciái, így ezek alapján dolgozták ki a részleteket.

Csák Ferenc köszönetet mondott a szakmai szervezeteknek, amelyek az elmúlt két év során támogatták a törvényjavaslatot és olyan indítványokat tettek, amelyeket átemeltek az előterjesztés szövegébe.

Az elnöklő Világosi Gábor közölte, hogy a módosító javaslatokról várhatóan a következő ülésen határoznak, majd nem sokkal éjjel fél 2 előtt lezárta a részletes vitát.

Az előadó-művészeti törvény célja, hogy elősegítse a színház-, tánc- és zeneművészet kulturális örökségének, sokszínűségének és értékeinek gyarapítását, az előadásoknak, hangversenyeknek a közönség széles rétegeihez eljuttatását, ezen belül a gyermekek előadóművészetekre fogékony nézővé nevelését, a hazai előadó-művészet nemzetközi jelenlétét, az előadó-művészeti intézményrendszer fejlesztését, valamint a közpénzek hatékony
felhasználását elősegítő támogatási rendszer megteremtését.

Ennek érdekében javaslatot tesz az előadó-művészeti szervezetek (színházak, balett- vagy táncegyüttesek, zenekarok, énekkarok) nyilvántartásának kialakítására, új típusú, normatív elemeket tartalmazó, a fenntartók kötelezettségeit és jogosultságait egyértelműen megállapító finanszírozási modell bevezetésére.

Szól az egyes kategóriákba tartozó előadó-művészeti szervezetek támogatási formáiról, szabályozza az első számú vezetők (igazgatók) kijelölésének rendjét.

Az előadóművészi munka sajátosságait figyelembe vevő speciális munkajogi szabályokat alkot.

Javaslatot tesz a színházi és más előadó-művészeti szakmai szervezetek véleménynyilvánítási, javaslattételi jogosultságát a törvény erejével biztosító fórum, az Előadó-művészeti Tanács létrehozására is.

Az elnöklő Világosi Gábor berekesztette a hétfőn kezdődött ülésnapot. A képviselők kedden 8 órakor folytatják a munkát.