A kampányfinanszírozás reformját célzó törvénytervezetről egyeztet ma délelőtt a négy parlamenti párt képviselőjével a Freedom House és a Transparency International Magyarország.

A két civil szervezet múlt hétfőn hívta megbeszélésre a parlamenti pártok frakcióvezetőit az átláthatóbb kampányfinanszírozásról szóló reformjavaslataikkal kapcsolatban. Álláspontjuk szerint ugyanis törvénytervezetükről csak akkor érdemes szavazni az Országgyűlésben, ha annak tartalmával minden képviselőcsoport egyetért.

A szervezetek vezetői úgy vélik, ha a pártok a jelenlegi jogszabályok között vágnak neki a 2010-es választásoknak, csak törvénysértő módon tudják a kampányt lebonyolítani, ami alkotmányos, legitimációs aggályokat is felvethet.

A civilek október 8-án közölték, hogy átláthatóbb kampányfinanszírozási rendszer bevezetését sürgetik, és már a tavaszi országgyűlési választáson bevezetnék a kampányszámla intézményét, valamint lerövidítenék a kampányidőszakot.

A Freedom House és a Transparency International Magyarország egy törvénytervezetet is készített az MSZP és a Fidesz hasonló javaslatainak közös elemei összevonásával. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a választási kampányok során a jövőben ne egy-, hanem ötmillió forintot lehessen költeni jelöltenként.

A szocialisták október 15-én bejelentették, hogy törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek a civilek kampányfinanszírozásra vonatkozó – az SZDSZ és az MDF támogatását is élvező – javaslatát, amelyet szeretnék, ha már ősszel elfogadna a parlament.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója másnap azt közölte, pártja négypárti tárgyalást kezdeményez a párt- és kampányfinanszírozásról. Az MSZP erre úgy reagált, ők benyújtják törvényjavaslatukat, a vita helye arról a parlamentben van.