Ma dönt a Ház az új Ptk. hatálybalépéséről, szavaznak továbbá az OVB tagjainak megválasztásáról

2010.02.15. MTI

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséről szóló jogszabályról és az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak megválasztásáról szavaz ma az Országgyűlés.

A polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt (Ptké.) Sólyom László köztársasági elnök küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra. Az alkotmányügyi bizottság szerdai ülése alapján a parlament változatlan tartalommal fogadhatja el újra a jogszabályt, és négy másik, a Ptk.-hoz kapcsolódó, az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabályt.

Az eredetileg tervezett időpontokban lépne hatályba a Ptk.: 2010. május elsején a második könyve és alapelvei lépnének életbe, így a személyekre, a gondnokságra, a cselekvőképességre, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok. A kódex többi része 2011. január 1-jétől lenne hatályos, de van olyan rendelkezés is, amely 2015-től.

Sólyom László december végén azért nem írta alá a törvényt, mert egyrészt általában nem értett egyet azzal, hogy a törvényhozó hatályba léptessen egy olyan Ptk.-t, amely átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra. Másrészt aggályosnak tartotta a lépcsőzetes hatályba léptetést is, mert így a jogalkalmazóknak néhány hónapon belül kétszer is igen terjedelmes jogszabályváltozásra kellene felkészülnie.

Hétfőn szavaznak a képviselők az Országos Választási Bizottság tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról; a Fidesz és a KDNP várhatóan nemmel szavaz az önkormányzati miniszter előterjesztésére, mert politikailag kiegyensúlyozatlannak tartana egy annak alapján megalakuló OVB-t.

Az önkormányzati miniszter Bordás Vilmost, Fazekas Mariannát, Halmai Gábort, Szigeti Pétert és Szoboszlai Györgyöt javasolja a testület tagjának. A jelöltekről listában, egyszerű többséggel szavaznak, ha a szükséges többséget megkapja az új OVB, akkor tagjai esküt tesznek, és megtartják alakuló ülésüket.

  • kapcsolódó anyagok
POLGÁRI JOG
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
PTK
VÁLASZTÁS
OVB