Transparency International: Átláthatatlanok az önkormányzati választások kampányköltései

2010.09. 8. Jogi Fórum / Transparency International

A Transparency International Magyarország (TI) szerint a kormány eddig csak szimbolikus lépéseket tett a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételére. A szervezet nyomon követi az önkormányzati választások kampányköltéseit és azonnali megoldást sürget a helyzet rendezésére.

A parlamenti pártok kampányainak becsült kiadását, a beérkezett adatok alapján a Transparency International Magyarország a választások után teszi közzé a www.kepmutatas.hu oldalon.

Eddig csak szimbolikus gesztusok születtek

A kampányidőszak 72 napról 60 napra csökkentése értékelendő gesztus a kormány részéről, hiszen a rövidebb kampány alatt várhatóan kevesebb lesz a pártok kampányra fordított kiadása. A kopogtatócédulák összegyűjtésére vonatkozó idő indokolatlan lerövidítése, valamint a kampánycsend módosítása azonban nem teszi átláthatóbbá a kampányfinanszírozást. Az ajánlószelvények gyűjtési idejének csökkentése a demokratikus választást veszélyezteti és a kopogtatócédulákkal való visszaéléseket növeli. A pártok költségvetési támogatásának 15%-os csökkentése pedig arra kényszeríti a pártokat, hogy egyéb forrásból próbálják meg finanszírozni működésüket.

A probléma gyökere az, hogy nincs a pártok bevételeit és kiadásait megfelelően ellenőrző szabályozás. „A forrást valahonnan elő kell teremteniük a pártoknak, de az átláthatóság hiánya miatt nem tudhatjuk, hogy milyen magán és üzleti érdekek állhatnak egy-egy párt mögött” – mondta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. „Ezért a pártok beszámolási kötelezettségeinek szigorúbb szabályozását, a kötelező kampányszámla bevezetését és az ellenőrző intézmények hatáskörének bővítését javasoljuk” – tette hozzá a korrupcióellenes szervezet vezetője.

A pártok a demokratikus intézményrendszer alappillérei – nem kampányolhatnak törvénysértő módon

Az országgyűlési választások esetében a jelöltenkénti 1 millió forintos limitet a Transparency International számításai szerint átlépték a pártok, jóval többet költöttek, mint a törvényben szereplő felső határ, így törvénysértő módon kampányoltak. A pártok beszámolói ezzel szemben nem tükrözték a valós költéseket. Az önkormányzati választások esetében a törvényben nincs meghatározott költési limit, a pártok korlátlanul költhetnek a kampány során. De a korrupció visszaszorításához csak az átláthatóság és az elszámoltathatóság törvényi biztosítása jelenthet garanciát - szögezi le a szervezet.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORRUPCIÓ
PÁRTOK
TRANSPARENCY INTERNATIONAL