2011. április 15-én lejár a kilakoltatási moratórium. Amennyiben nem
születik eddig az időpontig a kilakoltatással fenyegetett személyek,
családok számára védelmet nyújtó érdemi intézkedéscsomag, illetve
ennek megtörténtéig nem kerül a moratórium meghosszabbításra, úgy
április 15-étől kezdve hirtelen sok ezer ember kerülhet majd az utcára
és maradhat fedél nélkül.

Bár a moratórium bevezetését a Kormány tavaly nyáron a gazdasági válság következményeként fizetésképtelenné vált hitelhátralékosok védelmében indítványozta, az egy „jogalkotási véletlen“ folytán az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások átmeneti akadályává is vált.

Számos olyan személy, család él ma Magyarországon az önkormányzati bérlakásszektorban, akikkel szemben a bíróság a bérbeadó önkormányzat keresete alapján elrendelte a lakás kiürítését, ám a moratórium miatt nem lehetett őket kilakoltatni. Természetesen a hitelhátralékos családokat is meg kell védeni a kilakoltatás következményét jelentő hajléktalanságtól, a teljes ellehetetlenüléstől, ugyanakkor a TASZ álláspontja szerint ugyanilyen közös társadalmi érdek az önkormányzati bérlakásszektor hátralékosainak megsegítése is.

A TASZ a kilakoltatással fenyegetett önkormányzati lakásbérlők hajléktalanná válásának megelőzését célzó jogalkotási javaslatait megküldi Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárnak és valamennyi országgyűlési képviselőnek.

„A kilakoltatási moratórium közelgő vége miatt mindenki csak a hitelhátralékosok helyzetének rendezéséről beszél, miközben a kilakoltatás és a hajléktalanná válás rengeteg önkormányzati lakásbérlőt is fenyeget, akik legalább annyira rászorulnak a társadalom szolidaritására, mint a lakáshitelesek.“- kommentálta az ügyet dr. Jovánovics Eszter, a TASZ munkatársa.