Vizsgálatot indított az ombudsman

2011.04. 5. MTI

Vizsgálatot indított az ombudsman, mert Gyöngyössolymoson hat embert nemkívánatos személynek nyilvánítottak.

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mert sajtóhírekből úgy értesült, hogy Gyöngyössolymos képviselő-testülete két újságírót és négy helybéli lakost nemkívánatos személynek nyilvánított a településen - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a tudósításokban megjelentek alapján felmerült a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelménye sérelmének, illetve közvetlen veszélyének gyanúja. A vizsgálat keretében Szabó Máté a Heves Megyei Kormányhivataltól kért tájékoztatást.

Az MTI a múlt héten számolt be arról, hogy Gyöngyössolymos képviselő-testülete nemkívánatos személlyé nyilvánította a Heves Megyei Hírlap két újságíróját, valamint négy helybelit.

A képviselő-testület "úgy döntött, hogy az internetes fórumokon, valamint az írott médiában megjelenő, az önkormányzatot sértő nyilatkozók, valamint a fórum honlapjának tartalmáért felelősök ellen polgári per indítását megfontolja. Az alábbi személyeket persona non grata nemkívánatos személynek nyilvánítja" - olvasható az egyik érintett helybéli, Debrei Attila által működtetett, debrei.hu címen elérhető helyi közéleti weboldalon a határozat, majd felsorolják a hat nevet.

Suha Péter, a Heves Megyei Hírlap munkatársa a múlt kedden az MTI-nek elmondta: kolléganőjével, Juhász Mariannal együtt a szakma szabályai szerint, az érintettek megkérdezésével számoltak be a faluban történtekről. Egyrészt arról, hogy feljelentés nyomán vizsgálat indult az előző önkormányzati ciklusban született szerződések miatt, másrészt egy másik esetről, amelynek során összetűzésbe került a polgármesteri hivatal épületében Szolcsák Gyula, a község független polgármestere és Mák János, aki szintén függetlenként aspirált a faluvezetői posztra, de alulmaradt.

Akkor Mák János azt állította, hogy egy jegyzőkönyvet kívánt elolvasni, ám a polgármester ezt látva távozásra szólította fel és lökdöste - mondta az újságíró.

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN