Vizsgálatot indított az ombudsman, mert Gyöngyössolymoson hat embert nemkívánatos személynek nyilvánítottak.

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mert sajtóhírekből úgy értesült, hogy Gyöngyössolymos képviselő-testülete két újságírót és négy helybéli lakost nemkívánatos személynek nyilvánított a településen – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a tudósításokban megjelentek alapján felmerült a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelménye sérelmének, illetve közvetlen veszélyének gyanúja. A vizsgálat keretében Szabó Máté a Heves Megyei Kormányhivataltól kért tájékoztatást.

Az MTI a múlt héten számolt be arról, hogy Gyöngyössolymos képviselő-testülete nemkívánatos személlyé nyilvánította a Heves Megyei Hírlap két újságíróját, valamint négy helybelit.

A képviselő-testület “úgy döntött, hogy az internetes fórumokon, valamint az írott médiában megjelenő, az önkormányzatot sértő nyilatkozók, valamint a fórum honlapjának tartalmáért felelősök ellen polgári per indítását megfontolja. Az alábbi személyeket persona non grata nemkívánatos személynek nyilvánítja” – olvasható az egyik érintett helybéli, Debrei Attila által működtetett, debrei.hu címen elérhető helyi közéleti weboldalon a határozat, majd felsorolják a hat nevet.

Suha Péter, a Heves Megyei Hírlap munkatársa a múlt kedden az MTI-nek elmondta: kolléganőjével, Juhász Mariannal együtt a szakma szabályai szerint, az érintettek megkérdezésével számoltak be a faluban történtekről. Egyrészt arról, hogy feljelentés nyomán vizsgálat indult az előző önkormányzati ciklusban született szerződések miatt, másrészt egy másik esetről, amelynek során összetűzésbe került a polgármesteri hivatal épületében Szolcsák Gyula, a község független polgármestere és Mák János, aki szintén függetlenként aspirált a faluvezetői posztra, de alulmaradt.

Akkor Mák János azt állította, hogy egy jegyzőkönyvet kívánt elolvasni, ám a polgármester ezt látva távozásra szólította fel és lökdöste – mondta az újságíró.