Csaknem 40 százalékkal nőtt a menedékjogért folyamodók száma Magyarországon az utóbbi egy évben, tavaly november vége óta 1900-an nyújtották be kérelmüket – mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója szerdán egy Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen.

Végh Zsuzsanna közölte: jelentős növekedés tapasztalható a kiutasítások és az ehhez kapcsolódó szabadságkorlátozó döntések számában is. A menekültek többsége Európán kívülről – 95 százalékban illegálisan – érkezett, döntően a válságövezetből, így Pakisztánból, Afganisztánból, de Szíriából és Koszovóból is, és más államokba igyekeznek tovább, ahol rokonaik, ismerőseik várják őket – tette hozzá.
Megemlítette, hogy a menekültek fele elhagyja Magyarországot, mielőtt megkapná a hatóság döntését, de az ezt bevárók közül is sokan továbbállnak. A menekültek között vannak gazdasági okokból elvándorlók és politikai üldözöttek is – jegyezte meg.

Szólt arról, hogy a befejezett eljárások több mint 30 százalékában nyújtják a magyar hatóságok a nemzetközi védelem valamilyen formáját, ezen felül pedig sok esetben ítélhetnek visszaküldési tilalomról is.

Megemlítette, hogy a védelemben részesített menekültek integrációjuk meggyorsítása érdekében befogadó intézménybe kerülnek, hogy megtanuljanak magyarul, és megismerjék az országot, ebben az időszakban élelmezésükről, ruházatukról, egészségügyi ellátásukról is gondoskodik a hatóság. Ha hat hónap alatt nem sikerül önálló életet kezdeniük, további fél évet tölthetnek az intézményben – mondta.

Végh Zsuzsanna beszélt arról is, hogy önálló életük kezdésekor a menekültek segélyt kapnak, indokolt esetben havonta támogatják a megélhetésüket is, gyermekeik oktatását anyagilag is segítik, az érintett iskolákkal pedig szorosan tartják a kapcsolatot. Rámutatott: évente 1-1,3 milliárd forintot fordít hivataluk a menekültekre, a Belügyminisztérium pedig biztosítja, hogyha másként nem tudnak elhelyezkedni, a közfoglalkoztatás területén tehetik meg az első lépéseket.

Ördög István, a BÁH menekültügyi igazgatója kiemelte: augusztus-szeptemberben kérdőíves felmérést végeztek mintegy 480 címen az önálló életet kezdő menekültek körében, akiknek zöme Budapesten vagy környékén él, legtöbben pedig a IV., VIII., IX. és a XI. kerületekben laknak.

Mint mondta, a megkérdezettek 7 százaléka diplomás, 11 százalékuk semmilyen iskolával nem rendelkezik, zömüknek pedig általános iskolai vagy középiskolai végzettségük van. Kitért arra is, hogy a menekültek jelentős része feltételezéseik szerint nem jelentkezett be állandó vagy ideiglenes lakhelyre, de azok, akiket megtaláltak, alapvetően pozitívan nyilatkoztak az ország befogadókészségéről.

Hős Sándor, a Bicskei Befogadó Állomás igazgatója elmondta: a menekültek hivatalos okmányainak beszerzését ők végzik, ezenkívül 520 órás magyarnyelv-oktatásban részesítik őket, és tanítanak nekik Magyarország kultúrájáról és történelméről is. Utalt arra, hogy feltérképezik a készségeiket, hogy eldöntsék, kit milyen képzésre küldenek, továbbá regisztrálják őket a munkaügyi központban.