Pluszjuttatásokat kaphatnak a fegyveres szervek tagjai - A szolgálati jogviszonnyal összefüggő törvények módosításáról

2012.12.19. MTI

Üdülési és újfajta lakástámogatást is kaphatnak a fegyveres szervek hivatásos tagjai a szolgálati jogviszonnyal összefüggő törvények hétfői módosításával.

Az üdülési támogatást a kiemelkedő munkateljesítmény jutalmazásául kaphatják az állomány tagjai, és azt családtagjaik is felhasználhatnák. A parlament emellett megteremtette egy újfajta lakáscélú kölcsön lehetőségét, segítve ezzel a hivatásos állomány tagjainak lakástulajdonhoz jutását.

Az Országgyűlés 257 igen szavazattal, 87 nem ellenében fogadta el a törvénymódosítást, amely alapján a jövőben a köztisztviselőkhöz hasonlóan a fegyveres szervek hivatásos tagjai is kaphatnak pótlékot képzettségük vagy munkakörük után.

A módosítás emellett egy személyi adatbank létrehozását rögzíti, amelynek célja, hogy megkönnyítse a vezetők kiválasztását. Változnak a vezénylés és berendelés szabályai is, így beiktatták az ügyészi szervezethez és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez vezénylést mint speciális eseteket.

Ismét törvénybe kerül a hivatásos szolgálatra méltatlanná válás kritériuma, vagyis a közbizalmat megrendítő vagy tekintélyvesztéssel járó cselekmények miatti felmentés. Ugyancsak felmentéshez vezethet a nem kifogástalan életvitel is.

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a Magyar Rendvédelmi Karon belül önálló tagozatként jelenik meg a parlament elnökének irányítása alatt álló Országgyűlési Őrség.

A törvénymódosítással változtattak az országgyűlési törvényen is, rögzítve abban, hogy a háznagy javadalmazása megegyezik a miniszterek illetményével. Ha viszont a háznagy parlamenti képviselő is egyben - ahogyan az a hétfőn megválasztott fideszes Mátrai Márta esetében fennáll -, képviselői munkájáért nem kap díjazást.
 

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS