Magyar kisebbséget érintő hiányosságok a román jogrendszerben - Alapjogokért: A gyűlöletbeszéd nincs megfelelően szankcionálva

2014.07.18. Jogi Fórum / MTI

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI) számos, a magyar kisebbséget érintő hiányosságot állapított meg a román jogrendszerben - közölte az Alapjogokért Központ.

A szervezet közleményében hangsúlyozza: az európai testület legutóbbi romániai országjelentésében egyebek mellett rámutatott arra, hogy egyes esetekben a gyűlöletbeszéd nincs megfelelő módon szankcionálva, az Országos Diszkriminációellenes Tanács nem jut elegendő pénzügyi forráshoz, és a kisebbségek önkormányzati képviselete sincs kielégítő módon szabályozva.

Az Alapjogokért Központ tájékoztatásában kiemeli, hogy a magyar jogalkotás több szinten is megfelelően biztosítja a magyarországi kisebbségek képviseletét. A nemzetiségi önkormányzatok mellett ugyanis kedvezményes kvóták segítik a kisebbségeket nemcsak az országgyűlési, hanem a helyi önkormányzati választásokon is - fejtik ki a központ munkatársai.

  • kapcsolódó anyagok
GYŰLÖLETBESZÉD
KISEBBSÉGI JOGOK
ROMÁNIA
EURÓPA TANÁCS
ALAPJOGOKÉRT KÖZPONT