Hágai törvényszék: hamarosan bíróság előtt a szerb elnök?

2002.01.30. MTI

A Danas című belgrádi lap úgy értesült, hogy Milan Milutinovic szerb elnököt néhány héten belül kiadhatják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A hágai bíróság az 1998-99-es koszovói háború idején elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatban adott ki körözést Milutinovic ellen.

A Danas köztársasági belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szerb kormány "komolyan vizsgálja a lehetőséget", hogy kiadja Hágának Milutinovicot. A lap szerint Zoran Djindjic kabinetjére egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzetközi közösség részéről amiatt, hogy nem működik együtt kellő mértékben a hágai törvényszékkel, s olyan figyelmeztetések is elhangzottak, hogy emiatt elmaradhatnak az idei évre ígért segélyek.

A lap idézi ezzel kapcsolatosan Chris Pattennek, az Európai Unió külügyi biztosának hétfői kijelentését, amely szerint Jugoszlávia segélyezésének legfőbb feltétele az együttműködés a nemzetközi büntetőtörvényszékkel. - Ez nem egy-két személyre vonatkozik, hanem mindenkire, akit háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak - mondta Patten, amikor arról kérdezték, hogy elvárja-e az EU Milutinovic kiadatását is. A szerb kormányfő eddig úgy nyilatkozott, hogy amíg Milutinovic Szerbia elnöke, addig más bánásmódban részesül, mint a többi személy, akik ellen Hága vádat emelt.

  • kapcsolódó anyagok
HÁBORÚS BŰNÖK