Munkahelyi egyenlőség? - Nem szavazta meg az ukrán parlament a diszkriminációt tiltó javaslatot

2015.11.11. Jogi Fórum / MTI

Nem kapott elegendő támogató szavazatot az ukrán parlamentben az a munka törvénykönyvéhez benyújtott törvényjavaslat, amely tiltana mindenféle diszkriminációt a munkahelyeken.

A 450 fős törvényhozásnak csupán 207 tagja támogatta az előterjesztést a jelen lévő 340 képviselő közül annak ellenére, hogy Volodimir Hrojszman házelnök felhívta figyelmüket, ez a módosítás is szükséges a vízumrendszer liberalizációjához az Európai Unióval.

Az indítvány, amelyet a parlament elvetett, tiltotta volna a munkavállalók diszkriminációját faji, bőrszín, politikai, vallási meggyőződés, nemi hovatartozás, szexuális orientáció, nemzetiség, anyagi helyzet, szakszervezeti tagság, sztrájkban való részvétel, HIV-fertőzöttség és más betegségek, rokkantság és egyéb, a munkavégzéstől független okok alapján.

Jóváhagyta viszont a parlament az úgynevezett "vízummentes törvények" közül a korrupcióellenes előterjesztéseket. A szavazáskor jelen lévő 371 képviselőből 291 támogatta azt a javaslatot, amely lehetővé teszi a vagyon lefoglalását, ha az bűncselekmény bizonyítéka lehet vagy bűncselekmény útján jutottak hozzá. A törvényhozás 260 képviselője szavazta meg egy állami hivatal létrehozását az elkobzott vagyonok őrzésére és a nyilvántartásuk vezetésére.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
UKRAJNA