Zajlik az Állami Számvevőszék nemzetközi integritás konferenciája, Budapesten. Az eseményen részt vesz a számvevőszékek világszervezete, az INTOSAI Fejlesztési Kezdeményezésének (IDI) vezető menedzsere, Shourjo Chatterjee is. Az indiai számvevőszéki szakember interjút adott az ÁSZ Hírportálnak arról, hogy az IDI milyen célokra használja fel azt a mintegy 129 millió forintos donori támogatást, amelyet Magyarország az ÁSZ szakmai kezdeményezése alapján, idén február 22-én ajánlott fel a korrupció elleni világméretű harc támogatása érdekében.

2016. február 22-én az ÁSZ székházában megrendezett nemzetközi konferencián jelentették be, hogy Magyarország Kormánya az Állami Számvevőszék szakmai kezdeményezése alapján donori megállapodást kötött a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésével (IDI) a korrupció elleni harc támogatása érdekében. A februári eseményről itt olvashat bővebben.

Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Domokos László, az ÁSZ elnöke és Einar Gørrissen, az IDI főigazgatója. Ezután kezdődött meg a magyar támogatásból megvalósuló programok szakmai kidolgozása. Shourjo Chatterjee, az IDI stratégiai- és tudásmenedzsere erről, illetve a donori támogatás felhasználásáról adott interjút az ÁSZ Hírportálnak.

– Hogyan fogadták a magyar felajánlást?

Az IDI és a magyar Állami Számvevőszék között 2015-ben folytatott megbeszélések folyamán az ÁSZ jelezte azon szándékát, hogy Magyarország – az ÁSZ korábbi működési megtakarításainak köszönhetően – támogatást nyújtana az IDI korrupcióellenes programjainak finanszírozásához. Az IDI természetesen üdvözölte a kezdeményezést.

Előzetesen, több mint 90 számvevőszék jelezte világszerte, hogy csatlakozna a számvevőszékek által biztosított elszámoltathatóságot, valamint a korrupció elleni küzdelmet erősítő programhoz. A részvételt végül a világ 75 különböző, angol, arab, francia és spanyol ajkú számvevőszéke számára ajánlottuk fel. Tehát összesen 75 ország vesz részt a Magyarország által is finanszírozott programban.

– Pontosan milyen célokra fordítják a mintegy 460 ezer amerikai dollárt?

Az ÁSZ jóvoltából kapott támogatás a program költségvetését gyarapítja, amelyhez egyébként több más adományozó is hozzájárul. Ezek az összegek a 2016-2018-as időszakban használhatóak fel. A program teljes költségvetése erre a három évre megközelítőleg 800 ezer amerikai dollár. Tehát a magyar támogatás a program több, mint felét teszi ki.

Az IDI korrupció elleni küzdelmet támogató programja három elemből áll. Az első elem azt célozza, hogy a legfőbb ellenőrző intézmények etikus működésükön keresztül is jó példával járjanak elől a korrupció elleni küzdelem során. A számvevőszékek nemzetközi szervezetének (INTOSAI) az ISSAI 30-as szabványa foglalkozik a legfőbb ellenőrző intézményekre vonatkozó etikai alapelvek kidolgozásával és gyakorlati alkalmazásával. Felismerve a számvevőszékek mintaadó szerepének fontosságát, a programnak ez az eleme a számvevőszékek önértékelését célozza, segítendő az ISSAI 30-ban foglalt alapelvek teljes körű alkalmazását és érvényesítését a mindennapi működésben.

A program második elemének célja a számvevőszékek támogatása abban, hogy beépítsék a korrupció elleni fellépést az ellenőrzési módszertanaikba. A hangsúly alapvetően a megelőzésen van. Az ellenőrzés során a korrupciós kockázatokat, azok mérséklését célzó intézményi kereteket országos szinten, valamint ágazati szinteken is szükséges értékelni, amelyek előzetesen az érintett számvevőszékek aktív bevonásával kerülnek kijelölésre. Az ágazati megközelítés alapjául, a munka szakmai hátteréül az ENSZ fejlesztési programjának globális antikorrupciós kezdeményezése szolgál, amely sorra veszi az egyes szektorokban jelentkező korrupciós kockázatokat és az ezek alapján megfogalmazott iránymutatásokat.

A harmadik elem a korrupció elleni küzdelemben résztvevőket összefogó platform kialakítását célozza, amely lehetőséget nyújt a témában érdekeltek, további számvevőszékek, más intézmények, ügynökségek közötti gyors és hatékony információcserére és tudásmegosztásra, szakértelmük összehangolására.

A program első és második komponense, az etikus működést elősegítő önértékelés, valamint a korrupció elleni küzdelem intézményi kereteinek ellenőrzési módszertana 2017-2018-as évek, míg a tudásmegosztást szolgáló platform kialakítása 2019-ben lesz a program fókuszában.

– Milyen előrelépések történtek az elmúlt fél évben, a hivatalos bejelentés óta?

Az INTOSAI kapacitásfejlesztési kezdeményezése (IDI) az elmúlt időszakban végzett egy kutatást a korrupció elleni küzdelem intézményi kereteinek számvevőszéki ellenőrzése és az ISSAI 30 etikai alapelvek számvevőszéki alkalmazása tekintetében. A kutatás során az INTOSAI 24 nemzeti tagintézményét kérdezték meg. A kutatási eredményeket, valamint további forrásokat is felhasználva 2016 augusztusában egy IDI szakértőkből álló munkacsoport elkészítette az önértékelési, valamint az ellenőrzési módszertanhoz kapcsolódó útmutató tervezeteit. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az útmutató-tervezeteket az IDI szervezetén belül minőségbiztosítási szempontból értékelik, majd a témához kapcsolódó INTOSAI és regionális munkacsoportok véleményezését követően hamarosan véglegezik. Ezt követően idén novemberben, Budapesten találkoznak a munkacsoport tagjai, hogy a végleges útmutatók alapján E-learning tananyagot dolgozzanak ki a programban résztvevő számvevőszékek számára.

– A magyar Állami Számvevőszék milyen szerepet kap a programok lebonyolításában?

A pénzügyi támogatás mellett, az Állami Számvevőszék – Szatmári János személyében – egy szakértőt is delegált az útmutató kidolgozásával megbízott munkacsoportba. A közös munka során felmerülő költségeket a delegáló számvevőszékek állják, ezzel is tovább segítve a programot. Arra is számítunk, hogy az Állami Számvevőszék mint hivatal és a szakértője a program további elemeinek megvalósítása során is szerepet vállal, és tudásán keresztül a továbbiakban is hozzájárul a program sikeréhez.

– Pontosan mely országokban valósulnak meg a programok?

A meghívott 75 számvevőszék közül megközelítőleg 15-18 részvételére számítunk a francia Afrikából, további 12-15 intézmény a nemzetközi számvevőszékek arab, valamint a spanyol ajkú latin-amerikai regionális együttműködésében résztvevők közül. A további résztvevőket várhatóan a nemzetközi együttműködés angol nyelvű régióinak számvevőszékei adják majd. Afrika, Ázsia és a pánamerikai, illetve Karibi-térség érintett elsősorban.

– Milyen eredményeket várnak a megvalósuló programoktól?

Az IDI minden programja esetén, így ezúttal is egy részletes elemzést készített a program megkezdése előtt, amely számba veszi az elvárt eredményeket, és lehetséges kimenteket úgy az IDI, mint a programban résztvevő intézmények oldalán.

E program kapcsán az alábbi területeken számítunk előrelépésre:

•  a számvevőszékek támogatása az ISSAI 30 alapelvek érvényesülését célzó önértékelési útmutató kialakításában és alkalmazásában;

• a korrupcióellenes küzdelem intézményi rendszerének számvevőszéki ellenőrzését támogató útmutató kidolgozásában és alkalmazásának elősegítésében;

•   a számvevőszékek támogatása ellenőrzési jelentéseik időben történő megjelenítésében;

• a nemzetközi ellenőrzési szabványok mentén történő, megfelelő minőségű számvevőszéki ellenőrzések elősegítésében.

A végső cél tehát az, hogy elérjük, hogy a programban résztvevő számvevőszékek beépítsék az ellenőrzési, valamint operatív terveikbe az említett önértékelési, valamint a korrupcióellenes küzdelem intézményi rendszerének számvevőszéki ellenőrzési gyakorlatait, módszertanát. Ezáltal pedig az adott országok korrupciós kockázatai mérsékelhetőek, vagyis Magyarország a korrupció elleni világméretű küzdelemhez járult hozzá a támogatással.