Az EP nem vette napirendre a magyarországi népszavazás kérdését - Elutasították a képviselői indítványt

2016.10. 4. Jogi Fórum / MTI

Elutasították az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén azt a képviselői indítványt, hogy vegyék a testület napirendjére az előző napi magyarországi kvótareferendum kérdését.

A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) frakció által benyújtott indítvány értelmében az uniós parlamentnek meg kellett volna vitatnia a menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról kiírt népszavazás kérdését, illetve ki kellett volna kérnie az ügyben az Európai Bizottság véleményét.
    

A frakció nevében Marie-Christine Vergiat, a GUE-NGL képviselője szólalt fel, aki elmondta, hogy főként a kormányzati kampány hangnemét kifogásolják, mert - mint mondta - az annak során megfogalmazott "hazugságok méltatlanok az Európai Unióhoz".
    

Philippe Lamberts, a zöld képviselőcsoport társelnöke támogatásáról biztosította az indítványt, szerinte a Magyarországon megfigyelhető reakciók mindenhol máshol is jelen vannak Európában, ezért érdemes lenne foglalkozni a kérdéssel, el kellene gondolkozni rajta, hogy miképp reagálunk a menekültválságra.
    

A képviselők 181 nem szavazattal, 101 ellenében és 11 tartózkodás mellett elutasították a kezdeményezést.
 

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPAI PARLAMENT
NÉPSZAVAZÁS