Az EU és Kuba közötti együttműködési megállapodás - Az Európai Parlament hozzájárult a létrehozáshoz

2017.07. 5. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult az Európai Unió és Kuba között tervezett Politikai Párbeszéd és Együttműködési Megállapodás (PDCA) létrehozásához - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a 2014 áprilisa óta tárgyalt megállapodás, amelyet szerdán 567 szavazattal 65 ellenében, 31 tartózkodás mellett szavaztak meg, bővíteni fogja a kétoldalú kereskedelmet, előmozdítja a párbeszédet és a gazdasági együttműködést, továbbá "számos többoldalú projekt közös cselekvési tervének kidolgozását segíti majd".
    

Az EP képviselői a vita során a Kubával szemben alkalmazott összes gazdasági korlátozás feloldását kérték azzal az indokkal, hogy a korlátozó intézkedések közvetlen negatív hatással vannak a kubai lakosságra is. 
    

A kétoldalú megállapodásnak hozzá kell járulnia a kubai állampolgárok életkörülményeinek és szociális jogainak javításához - szögezték le.
    

Hangsúlyozták, hogy a kubai kormánynak a nemzetközi normákhoz kell igazítania emberi jogi politikáját és ratifikálnia kell az ENSZ valamennyi emberi jogi egyezményét. A képviselők arra emlékeztettek, hogy a tervezett megállapodás olyan rendelkezést is tartalmaz, amely lehetővé teszi alkalmazásának felfüggesztését, ha az emberi jogok csorbát szenvednek.

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPAI PARLAMENT