A 2018. július 1-jén hatályba lépő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (új Be.) egyes rendelkezései megváltoztatják a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnökökre vonatkozó szabályokat. Az Országos Bírósági Hivatal felmérte, hogy a törvényszékeken elégséges-e a jelenlegi ülnöki létszám, illetve szükség van-e soron kívüli ülnökválasztás kezdeményezésére.

A köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnökének előterjesztésére 2018. április 5. és április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki a bírósági ülnökök soron kívüli választását az ülnöki létszám optimalizálására érdekében.

A bíróságok számára rendkívül fontos, hogy – az Alaptörvényben rögzített társasbíráskodás elvének megfelelően – az ítélkezés menetében megfelelő számú ülnököt tudjanak foglalkoztatni. A törvényben meghatározott képviselő-testületekre, mint választó szervekre, kiemelt feladatot jelent az ülnökválasztás lebonyolítása.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az OBH idén is szeretné az önkormányzatok munkáját segíteni a jelölési és választási eljárások lefolytatásában. Erre figyelemmel készítettek egy Tájékoztatót, remélve, hogy az abban foglaltak munkájukat megkönnyítik.

Az ülnökök jelöléséről és választásáról ITT olvashatnak részletesen.