Modernizált uniós vízuminformációs adatbázis - Hatékony válasz a biztonsági és migrációs kihívásokra - EP reform-javaslat

2019.03.20. Jogi Fórum / Európai Parlament

A vízuminformációs rendszer reformjával Európa hatékonyabban tud majd válaszolni a biztonsági és migrációs kihívásokra - állítja az Európai Parlament közleményében. Az új rendszer jobb biztonsági ellenőrzést nyújtana az összes adatbázis igénybevételével. Az ellenérzés során a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumokat, az aranyvízumokat és tartózkodási engedélyeket is átvizsgálnák.

A vízuminformációs rendszer (VIS) egy, a hatóságok által használt uniós adatbázis, amelyet olyan nem uniós polgárok ellenőrzése során alkalmaznak, akiknek vízumra van szükségük a schengeni övezetbe utazáshoz. A rendszer reformja a közelmúltban jelentkező biztonsági és migrációs feladatok miatt vált szükségessé.

Az EP-képviselők szerint a reformnak az alábbi területekre kellene kiterjednie:

  • kötelező biztonsági ellenőrzés az Unió összes adatbázisában a többféle személyazonosságot használó jelentkezők, a biztonsági kockázatot jelentő személyek, vagy olyan egyének kiszűrésére, akikkel kapcsolatban felmerül az illegális bevándorlás gyanúja;
  • a biztonsági rések bezárása céljából a hosszú távú tartózkodásra feljogosító vízumokat, köztük az úgynevezett aranyvízumokat, és a tartózkodási engedélyeket is fel kell venni az adatbázisba;
  • 12-ről 6 évre kell csökkenteni az ujjlenyomatvétel és a portréfénykép-készítés alsó korhatárát az elveszett gyerekek beazonosítása és a családi kapcsolatok feltérképezése céljából. Az ujjlenyomatokat 70 év felett nem kellene levenni;
  • jobb hozzáférést kell biztosítani a VIS adatbázishoz az Europol és a rendvédelmi szervek számára a bűncselekmények áldozatainak beazonosítása, vagy súlyos bűncselekményeket vagy terrorizmust érintő felderítőmunka céljából.

Carlos Coehlo (EPP, Portugália) jelentéstevő szerint: „Ma jóváhagytuk a VIS reformját, amely bezárja a biztonsági stratégiánkon lévő rést. Az aranyvízumokat minden eddiginél alaposabban megvizsgálják majd Európában. A biztonsági ellenőrzés egységes lesz az egész kontinensen, jobban együtt tudnak majd működni egymással a konzulátusok, határőrök és rendőrök. Hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésünkre a visszaküldésre. Megelőzzük a gyermekkereskedelmet és jobban beazonosíthatjuk a bűnözőket és a terroristákat.

A következő lépések

A Parlament 522 szavazattal, 122 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett fogadta el álláspontját a vízuminformációs rendszer reformjáról. A Parlament és a tagállamok szakminisztereiből álló Tanács tárgyalóinak a jogszabály végső formájáról még ezután kell megállapodásra jutni.

Háttér

A vízuminformációs rendszer 2011 óta segíti a határvédelmi, vízumügyi, menedékügyi és migrációs hatóságokat a schengeni övezetbe tartó, nem uniós, vízumköteles egyének ellenőrzésében. A tagállamok évente mintegy 18 millió rövid távú vízumkérvényt dolgoznak fel. 2018 augusztusáig a rendszeren több mint 60 millió vízumkérelem és 40 millió ujjlenyomat futott át.

Az elfogadott szöveg ITT elérhető.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
TERRORIZMUS
MIGRÁCIÓ
SCHENGENI ÖVEZET
VÍZUM