Új védjegyrendszer garantálja az élelmiszerek kiváló minőségét - A minősítést a Nébih végzi, az élelmiszerlánc minden szereplője érintett

2019.06.21. Jogi Fórum / MTI

Kiváló minőséget garantáló, kétszintű védjegyrendszert vezet be az Agrárminisztérium (AM), amely többek között segíti a lakosság tájékoztatását, garantálja a minőséget, és hozzájárul az általános élelmiszerfogyasztási kultúra fejlődéséhez - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KME) védjegyrendszer mögötti minősítést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi, bevezetésében az élelmiszerlánc minden szereplője érintett. A védjegyrendszernek két fokozata lesz: az alapszintre bármely előállító pályázhat, míg az arany fokozat elnyerésére további független - a termék élelmiszerbiztonságára, minőségére kiterjedő - vizsgálatok alapján nyílik majd lehetőség - ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert megjegyezte, hogy utóbbinál a szakemberek egy termékmustra során hasonlítják majd össze a vásárlók számára elérhető termékeket, a  legjobban szereplő termékekkel lehet majd pályázni, és a védjegy használatára 3 évig lesznek jogosultak az előállítók. Az első termékmustra a nyár végén lesz, a vizsgált témakör arany fokozatú védjegy jelöltjeit szeptember 26. és 29. közötti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják majd be - fűzte hozzá.

Az alap védjegy az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű embléma, míg az arany fokozat a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben megjelenő embléma. 

Zsigó Róbert úgy vélte, bár a piac védjegyekkel túlzsúfolt, mégis van igény olyan új védjegyre, amely hiteles és valódi garanciát biztosít a kiemelkedően magas minőségre.

  • kapcsolódó anyagok
ÉLELMISZERBIZTONSÁG
JOGALKOTÁS
VÉDJEGY
NÉHIB - NEMZETI ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI HIVATAL