Oleg Szencov kedden ünnepélyes keretek között átvette a 2018-as Szaharov-díjat a Parlament elnökétől, David Sassolitól. Az ukrán filmrendező nemrég szabadult ki orosz fogságából.

Oleg Szencovot tavaly ismerte el Szaharov-díjjal az Európai Parlament. A filmrendezőt azonban csak nemrég bocsátották szabadon azt követően, hogy Oroszországban 20 évre ítélték a a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával.

„Ön kiállt az elvei és a meggyőződése mellett, és a saját szabadságával kellett fizetnie érte. Soha senkinek nem szabadna az elvei miatt büntetés áldozatául esnie”– fogalmazott David Sassoli EP-elnök a díjátadón.

A Parlament elnöke háláját fejezte ki az emberi jogokért fellépőknek, akik felemelik a hangjukat az alapvető jogok megsértése ellen. „Oleg Szencov kiszabadult, de sokan másokat, köztük bloggereket és újságírókat mint Sztayniszlav Aszejev, még mindig fogságban tartanak Kelet-Ukrajnában. Azonnali szabadon engedésüket kérjük” – jelentette ki David Sassoli.

Oleg Szencov a díj átvételekor hangsúlyozta: „Óriási megtiszteltetés, és egyben felelősség is átvenni ezt a díjat. Nem személyesen nekem járó díjként tekintek rá, hanem olyan elismerésként, amely minden ukráné, aki oroszországi politikai bebörtönzött volt, vagy ma az .” Az emberi jogi aktivista szerint nagyon fontos, hogy az Unió védelmezi olyan alapvető értékeit, mint a demokrácia, és bírálta Oroszország „militarista” hozzáállását.

Oleg Szencov

Az ukrán filmrendezőt 2014-ben a krími Szimferopolban tartóztatták le és ítélték 20 év börtönre. Az Amnesty International „katonai bíróság előtti tisztességtelen tárgyalásnak” nevezte az eljárást.

Oleg Szencov 2018 májusában éhségsztrájkba kezdett, amelyet október 6-án azért hagyott abba, mert fenn állt a veszély, hogy a hatóságok megkezdik kényszertáplálását.

Szencovot szeptember 7-én egy orosz-ukrán fogolycsere keretében engedték szabadon.

A Szaharov-díj

A Szaharov-díj a gondolat- és véleményszabadságért Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viseli. 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.