Az Európa Tanács által hozott új jogszabály bünteti az interneten megjelenő rasszizmust és diszkriminációt, ideértve más, ilyen jellegű oldalakra mutató linkek szerepeltetését is. Az európai internetes bűnözés elleni megállapodást kiegészítő rendelkezés már túljutott a Miniszteri Bizottságon, az Európa Tanács döntéshozó szervén.

A rendelkezés kiterjed minden olyan “írott, képi vagy más megjelenítésére azoknak a gondolatoknak, melyek faj, bőrszín, származás, nemzeti és etnikai hovatartozás vagy vallási meggyőződés alapján egy személy vagy egy csoport elleni gyűlöletre, diszkriminációra vagy erőszakra bujtanak fel, azt támogatják vagy hirdetik”. A szabályozás említi azokat a weblapokat is, melyek az emberiség elleni bűntetteket – különösen a II. világháború alatt történteket – tagadják vagy hamisan mutatják be. Így a holokauszttagadó vagy -relativizáló oldalak is a jogszabály hatálya alá esnek, írta a Wired.

“A nemzetközi kommunikációs hálózatok, például az internet lehetőséget ad rá, hogy egyesek hatékony, modern eszközökkel hirdessék a rasszizmust és az idegengyűlöletet, és lehetővé teszi, hogy könnyen és széles körben terjesszék ezeket az elképzeléseket”, áll a tanács kapcsolódó jelentésében. “Ezen személyek felkutatásához és törvény elé állításához a nemzetközi összefogás létfontosságú.” Számos európai országban vannak már törvények az internetes rasszizmus ellen. Az ilyen típusú megnyilatkozások azonban az USA-ban többnyire az alkotmány első kiegészítésének, azaz a szabad véleménynyilvánítás jogának védelme alá esnek. A jelentés szerint a vizsgált négyezer rasszista oldalból 2500 az Egyesült Államokban készült.

A jogszabály kritikusai szerint annak csak annyi eredménye lesz, hogy a rasszista csoportok egyszerűen virtuálisan áttelepülnek az USA-ba. Egy tavalyi bírói döntés alapján joggal vélhető úgy, hogy így megmenekülhetnek az igazságszolgáltatás elől: éppen egy éve döntött ugyanis úgy az amerikai Jeremy Fogel bíró, hogy francia állampolgárok is elérhetik a Yahoo oldalain a náci relikviák árveréseit. A francia törvények tiltják a náci emléktárgyak hirdetését és árusítását, de Fogel bíró szerint az amerikai oldalak kizárólag az amerikai törvények fennhatósága alá tartoznak.

Szakértők szerint a jogszabály számos, a fentihez hasonló problémához vezethet. Az európai országoknak valószínűleg maguknak kell majd megszűrni az amerikai tartalmakat, ahogy azt jelenleg Spanyolország is teszi. Egy nemrégiben hozott spanyol törvény szerint bírói végzéssel becsukathatók a hazai veboldalak, és blokkolhatók a külföldi, de az ország törvényeit sértő oldalak. A 44 tagországnak a következő parlamenti ciklusban, januárban kell döntenie, elfogadják-e a szabályozást.