Perelhető-e a KaZaA?

2002.11.25. HWSW/Bodnár Ádám

A mai napon dől el, hogy az amerikai lemezkiadók és szórakoztatóipari cégek egyáltalán perelhetik-e a KaZaA mögött álló Sharman Networksöt, ugyanis a világ jelenleg legnépszerűbb fájlcserélő szolgáltatását működtető cég vanuatui székhelyű, Ausztráliában működik és szerverei is az Egyesült Államokon kívül találhatók.

A Los Angeles-i kerületi bíróságon Stephen Wilson ma dönt arról, hogy a lemezkiadók és szórakoztatóipari cégek egyáltalán perelhetik-e a KaZaA-t szerzői jogok megsértése miatt. A Sharman Netwoks szerint ugyanis a cégnek gyakorlatilag semmi köze az Egyesült Államokhoz, így a lemezkiadóknak nincs jogalapja a per megindításához.

A mai meghallgatás csupán egyetlen állomása annak a persorozatnak, amelyet zene- és filmkiadók indítottak a KaZaA, Morpheus és Grokster fájlcserélő hálózatok ellen, mivel azok "szándékosan engedélyezik szerzői jogvédett anyagok terjesztését".

A szórakoztatóipar óriásai egyszer már sikerrel hajtottak végre jogi rajtaütést a Napsteren, ellehetetlenítve annak működését. Az új generációs fájlcserélő hálózatok
  • mint amilyen a KaZaA -- azonban már nem rendelkeznek központi szerverrel, vagyis nem lehet egyszerűen csak kikapcsolni vagy leállítani azokat.
  • kapcsolódó anyagok
FÁJLCSERÉLŐK